HKC ,,Bunjevačko kolo" izradilo nove kraljičke krune

Objavljeno: 28.05.2021. Pregleda: 43

izrada krunaU okviru projekta TiK zona za djecu i mlade Odjel za istraživanje i izučavanje pri HKC-u Bunjevačko kolo, kojega vodi Senka Horvat, organizirao je radionicu izrade kraljičkih kruna s mladima iz folklornog ansambla. Radionicu je vodila Nada Sudarević, koja se već predstavljala s novim kraljičkim krunama na raznim revijama po Vojvodini i Hrvatskoj. Započeli su izradu osam kruna, koje će djevojke nositi u kraljički ophod u nedjelju, 23. svibnja, na Dove (Duhove).

Visina krune je 25 centimetara, što zahtijeva konstrukciju koja drži materijal i cvjetne ukrase. Ovoga puta kruna je konstruirana od ljepilom impregniranog jutenog džaka. Radioničari su zdušno i radosno slagali cvijet do cvijeta i tako su nastajale krune. Radionica je organizirana kako bi se obnovio fond kraljičkih kruna u HKC-u, budući da su posljednje izrađivane za Dužijancu 1968., odnosno prije više od pola stoljeća.

A evo što je o običaju kraljica u bunjevačkih Hrvata, među ostalim, zapisao Alojzije Stantić:

„Kadgod su se na prvi dan Dova kraljice oblačile u svilu il kumašu, a drugog dana u bilo, u šlingovanu bilu košulju, u mider opšiven zlatnom portom (opšav ruba) i šlingovanu suknju. Išle su bose.

Kraljice su osam curica, od osam do oko šesnajst godina, na glavi nose krunu šarenu od perlica, sa strane nuz obraze visi po jedna pantljika, koje rukama drže zategnute. Na kruni kraljica je i ogledalce koje triba da je čuva od uroka. One iđu u paru, a pridvode ji prvi par pridnjaci, drugi par su sabljari, treći su kraljica i diver, a četvrti stražnjaci. Poslidnji u redu je torbonoša kadgod s drvenom sabljom okićenom s više pantljika i lipo štrikanom torbom u koju meće dobivene darove i novce za otpivane pisme.

Kraljice su posli Uskrsa počele učit pivanje pisama, koje će pivat sokakom, od kuće do kuće. Svaki stih dvared pivaju i na kraju završavaju s 'Ljeljo'.

Bunjevci su kadgod virovali da svaka bola potiče od zli duhova, pa su zato želili da kraljice dođu u kuću il prid kuću, u čistu sobu, ambetuš il u avliju, da tamo pivanjem sačuvaju kuću od neugodnosti. U varoši su čeljad poslipodne sidili na sokaku i kad su naišle kraljice zaustavili su ji i naručili da njim pivaju".

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima