HKC „Srijem – Hrvatski dom“ organizirao manifestaciju „Divan je kićeni Srijem“

Objavljeno: 18.05.2012. Pregleda: 47

Manifestacija „Divan je kićeni Srijem«", čiji je organizator Hrvatski kulturni centar „Srijem - Hrvatski dom", održana je 22. travnja 2012. godine, u srijemskomitrovačkom kazalištu, pred oko 400 gledatelja.

U programu su se predstavila kulturna društva HKC „Srijem-Hrvatski dom" i Hrvatsko društvo „Šid". U holu kazališta bili su izloženi radovi od slame članova ateljea „Sveta Anastazija" Hrvatskoga kulturnog centra „Srijem - Hrvatski dom" i Slamarskog odjela HKPD-a „Matija Gubec" iz Tavankuta. Folklorni odjel HKC-a „Srijem-Hrvatski dom", pod vodstvom Bojana Kadra, predstavio se dječjim folklorom „Divan je kićeni Srijem", dok je starija dobna skupina izvela dvije koreografije „Slavonija" i „Banatsko nadigravanje". Recitatorski odjel predstavljale su Ana Dujić, Sara Žurovski i Marija Krpan kazivanjem pjesama hrvatskih pjesnika Augusta Šenoe, Vesne Parun i Gustava Krkleca, dok je Pjevačko društvo „Nada", pod ravnanjem Edija Tajma, otpjevalo pjesme „Blagoslovljena ova zemlja" i „Oj, ti vilo Velebita". Hrvatsko društvo „Šid" predstavilo se folklornom izvedbom „Oj, travice sitna" u koreografiji Dubravke Čitarić, pod tehničkim vodstvom Helene Čanj i glazbenom izvedbom tamburaškog odjela, pod vodstvom Pavla Skenara.

divan je kiceni srijem2012-2Krunoslav Đaković, predsjednik HKC-a „Srijem - Hrvatski dom", u povodu ove manifestacije rekao je:

„Grad Srijemska Mitrovica je regionalno središte i svi u Srijemu se oslanjaju na Srijemsku Mitrovicu. Radi toga je više puta u prošlosti bilo ideja da se u Srijemskoj Mitrovici organizira zajednička priredba svih srijemskih društava. Nažalost, uvijek je sve ostajalo samo na ideji, a do realizacije nije dolazilo, jer uvijek mora biti netko tko će na svojim leđima iznijeti organizaciju", rekao je Đaković.

Ove je godine manifestacija „Divan je kićeni Srijem" prvi puta organizirana, a Đaković nadalje kaže: „Želimo da na ovoj manifestaciji svake godine bude gostiju iz Srijema i Hrvatske. Pokušat ćemo dati regionalni karakter ovoj manifestaciji kako ne bi bila samo godišnji koncert našeg Društva, nego predstavljanje još jednog ili više hrvatskih društava. Moram, također, naglasiti da je na ovom koncertu prvi put nakon II. svjetskog rata, otkada je ugašeno, nastupilo i obnovljeno Hrvatsko pjevačko društvo 'Nada' kojim želimo nastaviti tradiciju hrvatskih mitrovačkih pjevačkih društava 'Nada', 'Ceclilija', 'Tomislav' i 'Hrvatska omladina'".

divan je kiceni srijem2012-3U organizaciji ovakvih manifestacija uvijek ima puno obveza i odgovornosti, tvrdi Đaković te je ovom prigodom zahvalio na trudu članovima Upravnog odbora, voditeljima odjela, garderobijerima, sviračima i plesačima, te mnogima koji su pomogli.

„Bez svakog od njih ne bismo mogli napraviti ništa. Želim naglasiti da u Srijemu 'nas mal', al' hrabar je broj' i da jedino radeći svi zajedno i složno u istom cilju - čuvanju hrvatske kulturne baštine - možemo sačuvati naš nacionalni identitet i Hrvate na ovim prostorima", ustvrdio je predsjednik HKC-a „Srijem-Hrvatski dom".

Koncertu su nazočili predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu i gradskih vlasti iz Srijemske Mitrovice.

Tekst i fotografije: Dario Španović

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima