HKD „Šid“ na etno danu u Šidu

Objavljeno: 29.08.2013. Pregleda: 46

Etno dan Sid2013-1Osim mnogobrojnih sudionika, 15. kolovoza 2013. godine, na Trgu kulture u Šidu, u okviru manifestacije Kulturno ljeto, na etno danu, predstavili su se i Hrvatsko kulturno društvo „Šid“, Udruga žena „Šokice“ i folklorna i tamburaška skupina. Osnovna ideja i cilj održavanja etno dana u sklopu ove kulturne manifestacije bio je prikazivanje bogatstva višenacionalnih tradicija, običaja i kulture svih naroda i narodnosti koji žive u ovom dijelu Srijema.

A bilo je doista šaroliko. Na svim štandovima mogli su se vidjeti prekrasni ručni radovi, vezovi, šling, eksponati starina stari i preko stotinu godina. Svaka od udruga potrudila se iz svog mjesta predstaviti ono što je upečatljivo i prepoznatljivo za njihov kraj.

Etno dan Sid2013-2Jedna od mlađih udruga, Udruga žena iz Molovina, malog mjesta u šidskoj općini prepoznatljivog po dobrom vinu, predstavile su tradiciju Roma, s obzirom da je Molovin za vrijeme Kraljevine Jugoslavije bio poznat po tamburaškim orkestrima iz obitelji Familić, koje su radile po najpoznatijim restoranima i kavanama u Slavoniji i Vojvodini: „Nastojimo promovirati tradiciju žena sa sela, a ovog smo puta željele dočarati romsku tradiciju, s obzirom da je u Molovinu živjelo dosta romskih obitelji koje su stradale u Drugom svjetskom ratu. Njima u čast i onima koji su ostali poslije njih u Molovinu, posvećujemo ovaj dan“, rekla je Biljana Vinčić, predsjednica Udruge žena iz Molovina.

Etno dan Sid2013-3A Udruga žena „Šokice“ i ovog su se puta potrudile da njihov štand bude jedan od najljepših. Osim vrijednih ruku žena iz Šida, Gibarca i Sota, svoj su doprinos u velikoj mjeri ovoga puta pružile i žene iz Batrovaca, koje se donijele i izložile prelijepe ručne radove. A o slasticama da se i ne govori. Ovoga su se puta Šokice potrudile napraviti isključivo „starovinska“ jela, od slanih pogačica s droždinom, knedli sa šljivama, „gomboca“, kuhanih kukuruza, a bilo je i voća – grožđa i šljiva.

Nije izostala niti dobra atmosfera, tijekom cijele večeri sve nazočne na jednom od najposjećenijih štandova, onom HKD-a „Šid“, uveseljavao je tamburaški orkestar udruge na čelu sa solistom Milanom Kordićem. Tijekom večeri izveden je bogat kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali zbor „Zlatni klas“, pjevačke skupine „Šidijanke“ i „Bikićanke“, solisti, KPD „Đura Kiš“, Aktiv žena iz Ljube, KUD „Ostrovo“ i HKD „Šid“ koji su se predstavili s nekoliko svojih koreografija uz pratnju tamburaškog orkestra, koji su i ovog puta dobili veliku podršku i pljesak publike. Svim sudionicima te večeri uručena su priznanja i zahvalnice.

Likovna kolonija u HKD-u „Šid“
U dvorištu župne kuće u Šidu, 16. kolovoza 2013. godine po prvi put je od osnivanja društva „Šid“ otvorena likovna kolonija. Na koloniji je sudjelovalo 11 slikara, sedam iz Hrvatske likovne udruge „Croart“ iz Subotice na čelu s predsjednikom te udruge Josipom Horvatom, slikarica Jelena Gajin iz Srijemske Mitrovice, Ivan Zovko iz Iloka i dva slikara iz Šida – Božidar Stojković i Pera Miljenović.
Goste su ispred HKD-a „Šid“ pozdravili i uputili im riječi dobrodošlice predsjednik udruge
Josip Hodak i zamjenik predsjednika Josip Pavlović. Slikarima je tijekom trodnevnog boravka u Šidu, osim druženja i rada, omogućen i obilazak kulturnih ustanova – Galerije slika „Sava Šumanović“ i Muzeja naivne umjetnosti „Ilijanum“.
Sva nastala djela darovana su HKD-u „Šid“, a od 19. do 24. kolovoza 2013. bila su izložena u Narodnoj biblioteci „Simeon Piščević“ u Šidu.

Tekst i fotografije: S. Darabašić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima