HKPD „Jelačić“ i „Bajićevi slavuji“ odali počast skladatelju Franji Stefanoviću

Objavljeno: 17.04.2018. Pregleda: 32

Sumska kraljica u Ben Akibi

Ove godine s drugačijim programom proslave nego prijašnjih pet godina Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina obilježilo je spomendan rođenja znamenitog hrvatskog skladatelja, rodom Petrovaradinca, Franje Štefanovića.

U nedjelju, 11. ožujka, mješoviti pjevački zbor Društva, uz pratnju orgulja i pod ravnanjem Vesne Kesić Krsmanović, otpjevao je na svečanoj liturgiji u petrovaradinskoj crkvi Uzvišenja svetog Križa, Štefanovićevu misu Na glas zvona i popijevku U slavu Svetog Srca. Po završetku misnog slavlja sudionicima je kroz izvedbu skladbi Spomen list, U kolo, braćo i Molimo se, Lado, bio predstavljen i dio svjetovnog opusa ovoga glazbenog velikana.
To sunčano nedjeljno dopodne dopustilo je pojedinim članovima Društva da poslije mise, skupa s jednim od potomoka Štefanovićeve obitelji, pohode skladateljev grob na Staromajurskom (Trandžamentskom) groblju i polaganjem cvijeća odaju mu naročitu počast. Molitvu uz grob, izrečenu u zajedništvu okupljenih poštovatelja Štefanovićeva lika i djela, predvodio je trajni đakon iz župne crkve Imena Marijinog u Novom Sadu vlč. Jozef Deman.
Nastavak programa u čast Franji Štefanoviću, tvorcu dječje opere u svijetu, nekadašnjem ravnatelju Pjevačkog društva Neven i osnovne škole u Petrovaradinu, učitelju i profesoru, nastavljeno je u četvrtak, 15. ožujka, glazbeno-scenskom izvedbom njegove najpoznatije dječje opere Šumska kraljica u Novosadskom pozorištu Ben Akiba čiji su nositelji bili solisti opere i članovi dječjeg zbora Bajićevi slavuji niže Muzičke škole Isidor Bajić iz Novog Sada.
Na ovaj način omogućeno je da za Štefanovića i njegovo remek-djelo čuju i đaci nižih razreda novosadske Osnovne škole Dositej Obradović, kao i djeca iz Predškolske ustanove Veverica.
Jedno od najvažnijih poruka koje ovo djelo nosi jest i da djeca od malih nogu upoznaju i zavole operu kao vrijedno glazbeno-scensko djelo, te da im se kroz bajkoviti sadržaj Šumske kraljice dočaravaju dobrota, plemenitost i ljubav. Reagiranja dječje publike i ovoga puta bila su više nego pozitivna.
Za uspješnu izvedbu glazbeno-scenske čarolije vila i patuljaka u Novosadskom pozorištu i ovoga puta bile su najzaslužnije profesorice iz MŠ Isidor Bajić – Ana Kovačić i Senka Nedeljković koje već pet godina s velikim entuzijazmom pripremaju i vode nastup dječjeg zbora i soliste.
Nakon ovoga gostovanja, u pripremi je nastup u Beogradu, sredinom travnja.

Izvor: Hrvatska riječ (Petar Pifat)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima