HKPD Jelačić iz Petrovaradina obilježilo obljetnicu rođenja svećenika i pjesnika Ilije Okrugića Srijemca

Objavljeno: 26.05.2023. Pregleda: 52

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina organiziralo je, kao i svake godine, sjećanje na obljetnicu rođenja pjesnika i svećenika Ilije Okrugića Srijemca (Srijemski Karlovci, 12. 5. 1927. – Petrovaradin, 30. 5. 1897.). Ove godine glazbeno i plesno sjećanje upriličeno je 13. svibnja 2023. godine u Kulturnom centru Novog Sada, a na njemu su nazočili gosti iz Rijeke.
Naime, članovi Matice slovačke iz Rijeke, plesno-pjevačka skupina Riječke palade, te tamburaši KUD-a Zametski koren, djelujući svatko na svoj način, doprinijeli su skladnom predstavljanju Okrugićeva lika. On je, kako je rekla voditeljica programa Lara Grginčević, „bio pobornik jedinstva među slavenskim narodima, ekumenizma, vjerske i međunacionalne sloge i tolerancije i svoj je stav svjedočio svojim djelovanjem u kulturno-nacionalnom ozračju tadašnje Monarhije prijateljstvima s velikanima većinskoga naroda toga vremena: Lazom Kostićem, Jovanom Jovanovićem Zmajem, Brankom Radičevićem, Lazom Telečkim te grkokatoličkim novosadskim župnikom Jovanom Hranilovićem".
Predstavnici organizatora, predstavljajući pojedine faze Okrugićeva života, podcrtali su napose Okrugićevu vezu s Tekijskim marijanskim svetištem. Poznato je da je Okrugić zaslužan za uvođenje nekoliko pučkih vjerskih običaja koje su Petrovaradinci održavali čitav niz desetljeća, tako da su isti postali narodni i tradicionalni. To su, primjerice, procesije vjernika prigodom otvaranja Svetišta Gospe Tekijske na drugi dan Uskrsa i njegova zatvaranja u nedjelju koja je bila najbliža blagdanu Kraljice svete Krunice (u listopadu). Procesija se sastojala od svečanog mimohoda i prijenosa čudotvorne slike Gospe Tekijske iz crkve svetoga Jurja u njezin hram na Tekije prigodom njegova otvaranja, te jesenskog povratka slike u crkvu svetoga Jurja kao njeno zimovalište. U masovnim procesijama svake su godine sudjelovali župljani svih triju petrovaradinskih župa, uz članove mjesnih kulturnih i sportskih udruga. Bez Ilije Okrugića petrovaradinska crkvena, ali i narodna tradicija danas bi bila znatno siromašnija. Iz ciklusa Okrugićevih pjesama Gospi Tekijskoj zbor Jelačića otpjevao je pjesmu O, tekijska Gospo sveta, procesijsku pjesmu koja je imala čak 52 kitice, kako bi se mogla pjevati uzduž cijeloga Petrovaradina u negdašnjoj procesiji.
Petrovaradinci su vrlo ponosni na svojega Karlovčanina. Pisac, književni kritičar, kulturni djelatnik i putopisac, osoba po kojemu je imenovana književna nagrada koju od 2010. godine dodjeljuje Društvo književnika Vojvodine.
„Dužni smo očuvati baštinu, njegovati je, usvojiti i time sebe oplemeniti i nadograditi, kako bi iz nje nastala nova ljepota, pjesma, crkva ili barem jedan časak radosti." Ovim riječima inspiriran, zbor Jelačića, kojim je ravnala prof. Vesna Kesić Krsmanović, otpjevao je poznatu Okrugićevu pjesmu Za jedan časak radosti, a nakon nje i njegove poznate popijevke Milkina kuća i U našemu lijepom ti je Srijemu. Tijekom programa život i djelovanje Okrugića predstavio je magistar povijesti Damir Stanojević, a jednu njegovu pjesmu pročitala je Anja Berus.
Na priredbi su, među oko 120 gostiju, nazočili savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Nikola Bajić, međunarodni tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Baštovanović, te predstavnici dvije hrvatske udruge koje djeluju u Novom Sadu: HKPD Stanislav Preprek i HKC Novi Sad.
Na koncu ovoga događaja predsjednik Jelačića Mirko Turšić zahvalio se „svima koji su se odazvali priredbi koju smo pripremili u čast čovjeka koji je veliki dio svojeg života, energije i znanja podario Petrovaradinu i u to ime njegujemo sjećanje na njega", posebno izdvojivši pri tome goste koji su došli iz Rijeke.

Izvor: Hrvatska riječ (Marko Tucakov)

foto: Dražen Deranja

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima