HKPD „Jelačić“ predstavio se nastupima u Istri

Objavljeno: 21.08.2017. Pregleda: 34

hkpd jelacic u istri sl.2Na životnom putu Mate Balote (1898. – 1963.), hrvatskoga književnika, akademika, ekonomista, profesora i novinara, a nadasve domoljuba i borca za očuvanje kulturnoga i teritorijalnoga identiteta hrvatskoga naroda u rodnoj mu Istri, zasigurno se morao naći i Novi Sad (vjerojatno i Petrovaradin) preko kojih je ovaj velikan, odlazeći za Suboticu ili se vraćajući iz nje, putovao.

Kako je Subotica, uslijed onovremenog talijanskog nacionalizma i fašizma prema hrvatskom biću, napose u Istri, postala okupljalištem njihovih intelektualaca, želja današnjeg Kulturno-umjetničkog društva Mate Balota iz Raklja kao rodnoga mjesta istoimenoga velikana, bila je povezati sve one krajeve i mjesta koji su na bilo koji način bili sastavnicom njegova životnoga puta. Da to već godinama s uspjehom čine, svjedoči tradicionalna manifestacija Rakalj u srcu na koju su i ove godine pozvali brojne sudionike iz gradova i država koje je posjećivao Mate Balota.

Nakon prošlogodišnjega gostovanja u prosincu, kada su u Subotici i Petrovaradinu održali koncerte sa svojim tradicionalnim plesovima, izvornim napjevima i neizostavnim puhačkim instrumentima tzv. roženicama, članovi KUD-a Mate Balota ove su se godine pokazali u ulozi dobrih domaćina, kako Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu Jelačić iz Petrovaradina i Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo iz Subotice, tako i gostima iz Crne Gore (Pjevačkom zboru iz Bijelog Polja), KUD-u Izvor iz Generalskog Stola i KUD-u Frankopan iz Bosiljeva koji djeluju na prostoru Karlovačke županije.

Daleko mi je biser Jadrana

Premda se odvijalo u vrijeme ljetne stanke zbog godišnjih odmora članova, gostovanje Društva Jelačić u Istri trajalo je tri dana (od 4. do 6. kolovoza), ispunjeno sadržajima glazbenih nastupa, odmaranja ihkpd jelacic u istri sl.1 razgledavanja znamenitih mjesta, prirodnih ljepota i spomenika kulture toga najvećeg jadranskog poluotoka.

U večer prvoga dana boravka, članovi mješovitog pjevačkog zbora, klape i vokalno-instrumentalnog sastava Banova tamburaška mornarica nastupili su na Folklornoj večeri Turističke zajednice općine Vrsar koja se održavala na centralnoj rivi ovog turističkog grada smještenog na zapadnoj obali Istre. Na Jelačićevom repertoaru u kojem su uživali ne samo domaći, nego i brojni strani posjetitelji koncerta, prevladavale su hrvatske popijevke srijemskih narodnih, te petrovaradinskih i drugih autora, više romantičarskog glazbenog žanra. Sudeći prema reakcijama, poseban dojam na okupljenu publiku ostavio je nastup vokalno-instrumentalnog sastava Banova tamburaška mornarica sa skladbama Daleko mi je biser Jadrana, Moj Srijem i Što si tužan, stari druže.

Druge večeri nastupa, nakon gotovo cjelodnevnog odmora na plaži hotela Croatia u Dugoj Uvali, gdje su bili smješteni, članovi Društva Jelačić sudjelovali su na tradicionalnoj manifestaciji u mjestu Rakalj koja se pod nazivom Rakalj u srcu održavala uz sudjelovanje većeg broja sudionika i publike. I tom prigodom HKPD Jelačić pokazao je bogatstvo i raznolikost izvedbe i glazbenoga programa zavičaja iz kojega dolazi, razmjenjujući po završetku cjelokupnoga koncerta prigodne darove s domaćinima.

Razmjena kulture dva grada

U nedjelju, prije povratka članova HKPD-a Jelačić kući, zbor Društva pjevao je i nekoliko misnih dijelova na svečanoj svetoj misi u rakaljskoj župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije.

Tijekom slobodnoga vremena, Petrovaradincima je pružena prilika i za posjetiti poneka važna mjesta – simbole neposrednog krajolika općine Marčana, među kojima treba istaknuti vidikovac s pogledom na jedinstvenu Uvalu Luku, Raški zaljev i obližnju srednjovjekovnu crkvicu Svete Agneze.

Na koncu, spomena su vrijedna i imena zaslužnih pojedinaca i institucija koji su pridonijeli ostvarenju suradnje i prijateljstva HKPD-a Jelačić i KUD-a Mate Balota. Ponajprije, dvama članicama Upravnog odbora Društva Jelačić – Marini Karavanić i Ankici Markuš koje su, istodobno kao članice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovaradin iskoristile priliku ranijega susreta vatrogasaca iz Raklja i Petrovaradina kako bi gostima predstavile rad mjesnog Društva Jelačić.

Velika zahvala, bez premca, pripada domaćinima u Raklju, na čelu s predsjednikom KUD-a Mate Balota Josipom Percanom, kao i ravnateljici Turističkog ureda u Vrsaru Tatjani Vugrinec.

Svakako, bez izravne potpore Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu koje je sufinanciranjem projekta prekogranične suradnje Hrvata Petrovaradina i Raklja omogućilo odlazak članova HKPD-a Jelačić u Istru, nastavak prekogranične razmjene kulture ova dva grada ne bi bio izvjestan.

Izvor: Hrvatska riječ (Melher Kralj)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima