HKPD „Jelačić“ u Klanjcu na EU manifestaciji

Objavljeno: 26.10.2017. Pregleda: 39

HKPD Jelacic u KlanjcuNa obostrano zadovoljstvo, suradnja Kulturnog centra Grada Klanjca i HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina nastavljena je i ove godine. Prerasla je ona i u pravo prijateljstvo, uočljivo i na sceni nedavno održane manifestacije Zahvala jeseni u Klanjcu u kojoj su članovi Jelačića sudjelovali. Ta suradnja odvija se u sklopu EU programa Europa za građane koji se četvrtu godinu zaredom održavao u ovom malenom, ali znamenitom gradiću hrvatskoga Zagorja.

Uz HKPD Jelačić, kao predstavnika iz Srbije, u trodnevnom programu sudjelovali su i partneri iz Poljske, Češke, Slovačke, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Većina njih predstavila je svoj kulturni identitet kroz plesove, instrumentalne i vokalne izvedbe skladbi, kao i umijećem kuhanja po jednog zagorskog jela koje im je kao zadaću dodijelio domaćin i organizator. Od petrovaradinske udruge ove se godine očekivalo veće sudjelovanje u programu manifestacije nego li prošle. Tako je mješoviti pjevački zbor pod ravnanjem Vesne Kesić Krsmanović i klavirsku pratnju Aleksandre Vojnak nastupio već prvoga dana, po dolasku u Klanjec, na tzv. Starogradskoj večeri. Zasebno, ali i u kombinaciji s njima, nastupio je i vokalno-instrumentalni odjel Društva, poznatiji kao Jelačićeva tamburaška mornarica.

U subotu, središnjeg dana manifestacije, u dva odvojena nastupa toga dana, HKPD Jelačić predstavio se s već spomenutim zborom i orkestrom, te dodatno i sa svojom klapom.

Tijekom boravka, članovi Jelačića aktivno su sudjelovali na tribini koja je bila posvećena temi euroskepticizma, a organiziran im je i posjet mjesnoj franjevačkoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, kripti sa sarkofazima plemićke obitelji Erdödy, galeriji poznatog klanječkog kipara Antuna Augustinčića, te izleti do muzeja srednjovjekovne utvrde Veliki Tabor i Etno-sela s rodnom kućom Josipa Broza Tita u Kumrovcu.

Izvor: Hrvatska riječ (M. K.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima