HKPD „Jelačić“ u Požegi

Objavljeno: 13.11.2013. Pregleda: 43

Jelacic Pozega2013„Kada čovjek iskusi ljepotu i ljubav kraja u kojem kraće ili dulje vrijeme boravi, on se poželi u njega ponovno vratiti, srce mu svoje još više otvoriti i ne samo riječima, nego i pjesmom mu prozboriti“, bile su pozdravne riječi Petra Pifata, predsjednika Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina, čiji su članovi u prepunoj dvorani gradskog kazališta u Požegi 19. listopada 2013. godine održali cjelovečernji koncert. Vraćajući se u grad u kojem su se tri godine prije u organizaciji Zajednice protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata već predstavili požeškoj publici, petrovaradinski tamburaši i pjevači ovoga su puta došli na poziv Ličkog i zavičajnog društva „Vila Velebita“, koje je prije dvije godine gostovalo u Petrovaradinu na proslavi spomendana rođenja bana Josipa Jelačića.

Koncert je započeo nastupom mješovitog pjevačkog zbora. Na repertoaru su bile pjesme duhovnog i svjetovnog žanra, zborne i solo popijevke. Osim skladbi petrovaradinskih autora (Okrugića, Štefanovića, Prepreka), interpretirane su i skladbe Slavenskog, Vilhara, Špoljara, Košeta, kao i poznatijih dalmatinskih skladatelja. Naročito velikim pljeskom publika je nagradila interpretaciju Okrugićeve solo popijevke „Domovino, slatko milovanje“, koju je otpjevao tenor Slavoljub Kocić.

Tamburaška sekcija društva „Jelačić“ pod ravnanjem prof. Steve Mošo također je izmamila ovacije publike. Pozornost je napose skretao nastup najmlađih tamburaša osnovnoškolskog uzrasta, među kojima je bilo i onih koji tamburu poznaju tek mjesec dana. Stariji tamburaški sastav nastupio je sa spletom narodnih pjesama iz Slavonije, da bi se potom i raspjevao, interpretirajući pjesme srijemskog i, uopće, vojvođanskog podneblja. Specijalno iznenađenje tamburaškog nastupa bile su melodije iz poznatih filmova „Un dia da vida“, „Grk Zorba“, „Cigani lete u nebo“ i drugih, koje su upotpunili nastupi solista na trubi i perkusijama.

Prema atmosferi koja je vladala u dvorani kazališta, koncert HKPD-a „Jelačić“ bio je veoma dobro primljen kod publike. Pozivi na bis, ritmično pljeskanje posjetitelja i uzvici oduševljenja opravdali su potez domaćina, predsjednika LZD „Vila Velebita“ Josipa Fajdića, da prije završetka koncerta uruči predsjedniku HKPD-a „Jelačić“ Petru Pifatu Povelju o prijateljstvu i daljnjoj suradnji dvaju društava, ističući kako je dosadašnjom razmjenom gostovanja i nastupa stvoren pravi prsten neraskidivog prijateljstva.

Koncert je završen pjesmom „Osam tamburaša s Petrovaradina“, koju je skupa s pjevačkim zborom i tamburaškim orkestrom društva „Jelačić“ pjevala cijela dvorana.

Tekst i fotografija: P. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima