HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta u prekograničnom projektu s Mađarskom

Objavljeno: 30.05.2018. Pregleda: 36

gubec u IPA sa madjarskomHKPD Matija Gubec iz Tavankuta, kao jedan od troje partnera, sudjeluje u IPA projektu između Mađarske i Srbije pod nazivom Obrt u turizmu lokalne vrijednosti u prekograničnoj perspektivi. Otvarajuća konferencija ovoga projekta, koji uz Tavankućane uključuje i Muzej čipke iz Kiskunhalasa te udrugu Lányi Ernő iz Subotice, održana je 27. travnja u Muzeju čipke u Kiskunhalasu. Na konferenciji su govorili i partneri u ovom projektu.

Snovi od slame

Predsjednik HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta Ladislav Suknović govorio je na temu Snovi od slame – umjetnost u tehnici slame u svjetlu razvoja ruralnog turizma.
„Kada su snovi satkani od tankih vlati krhke slame, nitko ni pomislio ne bi da će oni postati sigurna budućnost jednom malom selu naseljenom skromnim i vrijednim ljudima a pogotovo kreativnim ženama koje u škrtosti pijeska u kojem žive na zaboravljenim obodima državne granice stvaraju i oplemenjuju svakodnevni težački život“, rekao je Suknović i napomenuo da u vrijeme nastajanja prve slike od slame 1962. nitko nije niti pomislio da će slamarska umjetnost pored tavankutskih jabuka biti glavni brend ruralnog turizma kojim se Tavankućani počinju baviti 2011. godine. „Priča o seoskom turizmu započinje 2011. godine kada je društvo Matija Gubec kandidiralo Tavankut za izbor deset najspremnijih sela u razvoju turizma i time se našao na turističkim stazama posjetitelja zainteresiranih za seoski turizam“, kazao je Suknović.
Na temu Pletena čipka nekad i sad govorila je Valéria Szabok iz Subotice, O riznici vojvođanskih Mađara Karolina Nadi iz Sente, a rad na temu 20 godina u službi kulture priredila je Katalin Mihály iz Subotice. O povijesti, sadašnjosti i budućnosti halaške čipke govorila je Éva Szécsiné Rédei, ravnateljica Muzeja čipke.

Izložba i radionica

Tjedan dana nakon otvarajuće konferencije, 4. svibnja, IPA projekt je nastavljen otvorenjem XIX. Međunarodne izložbe čipki i rukotvorina u Kecskemétu na kojoj su predstavljeni čipke i vezovi iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, te slike od slame iz Tavankuta. Izložbu je otvorio nadbiskup Kaloče i Kecskeméta dr. Bábel Balázs. Narednog dana organizirana je cjelodnevna prodajna prezentacija čipki i rukotvorina od slame, a sudionici su bili čipkari i rukotvorci iz Srbije, Hrvatske i Mađarske. Izložba u Kecskemétu otvorena je do 20. svibnja.
Nakon Kecskeméta, narednih mjeseci očekuje se realizacija projektnih aktivnosti koje će obuhvaćati izložbe i prezentaciju rada projektom obuhvaćenih udruga u Subotici i Tavankutu.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Noć muzeja u Tavankutu
  • Noć muzeja u Zavodu - izložba posvećena Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima