HKUD "Vladimir Nazor" na "Vinkovačkim jesenima"

Objavljeno: 22.09.2014. Pregleda: 39

Nazor Vinkovacke jeseni2014-1Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor“ sudjelovalo je na 49. „Vinkovačkim jesenima“. „Nazorovci“ su bili dio ove značajne manifestacija koja njeguje tradiciju i običaje, u nedjelju, 21. rujna 2014. godine. Sudjelovali su u svečanom mimohodu skupa s još 76 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao jedini predstavnici hrvatske zajednice iz Srbije. U svečanom defileu, koji je prošao vinkovačkim ulicama bilo je oko 3.500 sudionika u narodnim nošnjama. „Nazorovci“ su također bili dio najvećeg kola „Vinkovačkih jeseni“, koje se igralo na tri lokacije u Vinkovcima i u kome je bilo nekoliko tisuća igrača. Folklorna sekcija „Nazora“ sudjelovala je i na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora.

Nazor Vinkovacke jeseni2014-2Svečani defile, u kome je bilo 77 folklornih udruga, na vinkovačkim ulicama pratilo je nekoliko tisuća gledatelja. Ne samo da su udruge pokazale svoju tradicijsku narodnu nošnju, već su i pjesmom i plesom pokazali dio običaja iz svoga kraja. I tako stotinama metara kroz središte grada, nepregledna povorka koju su gledatelji pozdravljali pljeskom, jer svatko je u nekom dijelu prepoznao svoje korijene i dio prošlosti svoje obitelji. Pljesak su dobili i članovi somborskog „Nazora“.

Svečani defile završen je najvećim kolom Vinkovačkih jeseni, koje se 21. rujna igralo na stadionu Cibalije, u središtu grada i na kružnom skveru. Prelijevale su se jedna u drugu nošnje i folklorne skupine od Prevlake do Dunava, od Dubrovnika do Iloka i još malo dalje, do Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Najveće kolo igralo se u Vinkovcima, a istodobno dio tog kola bili su i Zagrepčani. Ne u Vinkovcima, već u Zagrebu. Na Trgu bana Jelačića u isto vrijeme kada se u Vinkovcima igralo najveće kolo, u kolo su se uhvatili zagrebački folkloraši predvođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem.Nazor Vinkovacke jeseni2014-5

Novi kontakti
Predsjednik HKUD–a „Vladimir Nazor“ Mata Matarić ističe posebno zadovoljstvo time što je na manifestaciji sudjelovala i mlađa folklorna skupina ove udruge. „Dali su se svim srcem i oni su budućnost našeg Hrvatskog doma u Somboru. Nadam se da su organizatori i publika zadovoljni. Ovo smo gostovanje također iskoristili i za uspostavljanje novih kontakata s udrugama iz Hrvatske i konkretno dobili poziv za gostovanje s otoka Oliba iz zadarskog zaljeva, a pozvani smo i u nekoliko okolnih vinkovačkih sela“, kaže Matarić.

Nazor Vinkovacke jeseni2014-3Pred samo zatvaranje „Vinkovačkih jeseni“ održana je Državna smotra izvornog hrvatskog folklora. Među 18 sudionika tog dijela programa bio je i HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora, koji je predstavio dio svatovskih običaja bunjevačkih Hrvata u koreografiji Šime Beretića. Gosti iz Sombora dočarali su kako je nekada izgledao dolazak mladoženje s gostima po mladu.

„Gostovali smo na 'Vinkovačkim jesenima' i prije četiri godine, ali tada zbog kiše nismo sudjelovali u defileu. Na sreću, ove nas je godine vrijeme poslužilo i mogu reći da smo prezadovoljni što smo bili dijelom smotre u kojoj je sudjelovalo više od 70 udruga i ne samo to, bili smo dio 'najvećeg kola', koje se u nedjelju igralo u Vinkovcima. Velika je čast biti dijelom ove manifestacije“, kaže Bojan Jozić, pročelnik folklorne sekcije „Nazora“.

Nazor Vinkovacke jeseni2014-4Inače, tijekom ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni, od 12. do 21. rujna održani su i koncerti poznatih tamburaških sastava, sajam rukotvorina, sajam obrtništva, međužupanijska smotra dječjeg folklora, županijska smotra folklora, mimohod dječjih folklornih skupina u kome je sudjelovalo više od 60 KUD–ova, i još mnogobrojni drugi programi koji su svaki dan činili sadržajnim i zanimljivim.

Izvor: www.hkudvladimirnazor.com i Z. Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima