HKUPD „Jelačić“ organizira kreativnu radionicu „Petrovaradionicu“

Objavljeno: 25.04.2018. Pregleda: 35

petrovaradionicaU hrvatskoj zajednici u Petrovaradinu, Novom Sadu i okolnim naseljima još je puno djece kojoj manjka ambijent u kojemu bi mogli učiti o kulturi svojeg naroda, iskazati svoju kreativnost i pokazati svoje znanje. Tu prazninu, nakon savjetovanja sa svojim članovima i sagledavanja situacije u radu s djecom u svojim odjelima i sekcijama, počelo je nadomješćivati Hrvatsko kulturno-umjetničko i prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina.

Uz financijsku potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu te Grada Novog Sada, a u prigodi desetljeća i pol od početka rada ove hrvatske udruge, započet je 24. ožujka program Petrovaradionice. Ova kreativna radionica započinjat će svake subote u Strossmayerovoj ulici na Petrovaradinskoj tvrđavi, u ambijentu istoimene privatne osnovne škole. Petar Pifat, predsjednik Jelačića, na samom je početku prenio svoju i radost tima koji je osmislio Petrovaradionicu. Ona je svakako bila opravdana jer su, kako on navodi, usprkos ne baš intenzivnoj najavi, roditelji iz Petrovaradina, Novog Sada, Čerevića i Srijemske Kamenice doveli čak 23 mališana.

Zabavno i kreativno

„Cilj je na novi način aktivirati djecu iz naše zajednice, uz otvorenost i za sve druge koji se žele uključiti. Djeca će moći bliže upoznati, na zabavan, kreativan i suvremen način, povijest, kulturu, umjetnost i sve ostale vrijednosti kojima se želimo dičiti, sačuvati ih i prenijeti na buduće naraštaje. Organizacijski uvjeti išli su nam na ruku. Angažiramo, dakle, vlastite kapacitete na korist našoj djeci, obraćajući se institucijama da nas podrže u tom nastojanju“, kaže Pifat.
Prva radionica, koja je trajala dva školska sata, bila je prilika za upoznavanje, te za rad s djecom, koja su bila starosti od 4 do 12 godina. Za to su bile zadužene dvije stručnjakinje. Profesorica likovne umjetnosti i grafičkog dizajna Tatjana Štimac, sukreatorica ideje o organiziranju radionice, pomagala je djeci izraditi prigodne simbole Uskrsa tehnikom kolažnog lijepljenja i slikanjem flomasterima i bojicama, a Branka Dačević, iskusna odgojiteljica, vodit će literarnu, dramsku i recitatorsku skupinu. Činjenicu da djeca dolaze iz različitih mjesta i da se međusobno svi ne poznaju, Dačević ocjenjuje pedagoški izazovnom.

Oduševljenje i strahovi

„Djeca su fantastična. Sva su sudjelovala u radu, na naše veliko zadovoljstvo. Osim likovnog dijela, pričali smo o Uskrsu u Petrovaradinu, a ispričala sam im i priču o običajima oko Uskrsa u Zagorju nekada i sada. Oni su pažljivo saslušali, postavljali pitanja, da bi i sami pričali kako pomažu svojoj obitelji u farbanju jaja te idu u crkvu. Slijedi rad na temelju hrvatske književnosti, najvjerojatnije u formi igrokaza i recitacija, a u planu je i da se prijavljujemo za natječaje za literarne radove“, kaže Dačević, ponavljajući svoje oduševljenje djecom, kao i činjenicu da s tako velikom skupinom djece do sada nije radila.
Ona, naime, priprema od 2006. godine program dječjih predstava i igrokaza koje organizira Jelačić. „To je uvijek bio rad s petero do sedmero djece. Neki se, u međuvremenu, povuku. Bilo je straha, kao i primjedbi roditelja da se boje da će djeca početi govoriti hrvatski, pa će zbog toga imati problema u školi. Mislim da je naš rad sada na mnogo višoj razini, napose imajući u vidu potporu zajednice i institucija Hrvatske“, ocjenjuje Dačević.
Petar Pifat kaže da je Jelačić u ovaj projekt ušao uz spremnost da uvaži sugestije stručnih ljudi i roditelja, da prati rad animatorki i da ga pažljivo osmišljava:
„Pratit ćemo ritam školske godine. Pošto je većina djece preopterećena školskim i izvanškolskim aktivnostima, sastajat ćemo se subotom u trajanju od dva školska sata s pauzom. Na koncu školske godine ćemo rezultate dječjeg rada svečano predstaviti. Ovaj projekt traje godinu dana, ali sukladno s potrebama tražit ćemo da nas institucije i dalje podržavaju, kako bismo privukli još više djece, da ona i njihovi roditelji budu još zadovoljniji.“
Petrovaradionica je otvorena i za svu onu djecu od 5 do 15 godina koja nisu bila na prvom susretu. Cijeli program je besplatan, uz prethodnu najavu organizatoru, HKUPD-u Jelačić iz Petrovaradina.

Izvor: Hrvatska riječ (Marko Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima