HRT u travnju ponovno snima u Subotici - Dokumentarac o „polivačima“

Objavljeno: 26.03.2017. Pregleda: 33

dokumentarac o polivacimaEkipa Hrvatske televizije od 12. do 20. travnja počet će sa snimanjem dokumentarne emisije pod radnim nazivom Bunjevački polivači. Kako i sam naziv kaže, riječ je o dokumentarnoj emisiji u kojoj će naglasak biti na bilježenju običaja za Vodeni ponediljak. Kako za Hrvatsku riječ kaže koscenarist i urednik emisije pučke i predajne kulture na HRT-u Aleksej Gotthardi Pavlovsky, koji je zajedno s redateljem Brankom Ištvančićem boravio sredinom ožujka u Subotici, u Bunjevačkim polivačima pojavit će se pripadnici starije, srednje i mlađe generacije koji će iz svog ugla govoriti o tome kako je ovaj običaj izgledao nekad a kako danas.

Osim „polivača“, ekipa HRT-a će tijekom osam dana snimiti i druge običaje vezane za Uskrs, poput šaranja jaja, blagoslova hrane na Veliku subotu, čuvara Božjeg groba... Dokumentarna emisija o uskrsnim običajima bunjevačkih Hrvata bit će snimana u Subotici, Tavakutu, Đurđinu i drugim okolnim mjestima, a prikazivanje na Hrvatskoj televiziji planirano je sljedeće godine. Tijekom snimanja u travnju ekipa HRT-a će u Subotici premijerno prikazati i u rujnu prošle godine završeni dokumentarni film Pisme, bande, ljudi o subotičkim tamburašima.

Po riječima Pavlovskog, Hrvatska televizija će još nekoliko puta ove godine boraviti u Subotici kako bi snimila i materijal za dokumentarne filmove o bunjevačkim nošnjama, te običajima vezanim uz Dužijancu i Božić.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. R.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima