Hrvati iz Srbije na sjednici IO Hrvatske zajednice županija

Objavljeno: 21.11.2016. Pregleda: 35

hrvati iz srbije kod hrv.zajedSjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, koordinacijskog tijela u kojemu sudjeluju župani svih županija u Hrvatskoj i predstavnik Grada Zagreba, koja je održana 10. studenog u Maloj županijskoj vijećnici u Vukovaru prisustvovali su kao specijalni gosti i predstavnici Hrvata u Vojvodini. Oni su došli na poziv Hrvatske zajednice županija kako bi predstavili društvenih položaj hrvatske zajednice u Srbiji, to jest Vojvodini, njihove probleme, izazove i potrebe. Izaslanstvo je vodio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić, a s njim su bili i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i narodni zastupnik Tomislav Žigmanov, te posebna savjetnica predsjednika HNV-a Jasna Vojnić.

Ukazavši na najvažnije značajke trenutačnoga društvenog položaja Hrvata u Vojvodini, u svojemu su predstavljanju posebnu pozornost posvetili izazovima s kojima se pripadnici zajednice susreću u područjima kulture, obrazovanja, informiranja i službene uporabe jezika i pisma.

Nakon predstavljanja, prisutni župani su u raspravi zaključili kako je Hrvatima u Vojvodini, osim materijalne, potrebna i politička potpora u vidu njihovog prisustva na ovim područjima, za što treba posebno iskoristiti resurse prekogranične suradnje. Na koncu, predstavnici hrvatske zajednice postigli su nekoliko dogovora vezanih za buduću suradnju po pitanju studijskih putovanja učenika, zatim donacija knjiga kao i pomoći oko adaptacije i proširenja prostornih kapaciteta vrtića u Aleksandrovu. Ostvareni kontakti pridonijet će efikasnijoj suradnji, te većoj potpori od strane regionalnih vlasti iz Hrvatske kao i Hrvatske zajednice županija.

 

Izvor: Hrvatska riječ

Obaveštenje o kolačićima