Hrvatska čitaonica „Fischer“ iz Surčina proslavila svoju četvrtu obljetnicu

Objavljeno: 24.09.2020. Pregleda: 50

surcinNajmlađa hrvatska udruga kulture u Srijemu, Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina proslavila je 29. kolovoza 2020. godine svoju četvrtu obljetnicu. Prigodnim i skromnim kulturno-umjetničkim programom, u skladu s epidemiološkim mjerama, članovi ove kulturne udruge predstavili su publici svoje aktivnosti u proteklih godinu dana. U kulturno-umjetničkom programu predstavili su se tamburaška sekcija, vokalna solistica Janja Šćujac, članovi literarne sekcije sa svojim pjesmama i aforizmima, a gledateljstvo je imalo priliku vidjeti i novi igrokaz literarne sekcije Dogovor kuću gradi.

Unatoč pandemiji koronavirusa, predstavnici udruge Fischer ocjenjuju da je protekla godina bila kvalitetna u radu svih sekcija: muzičkoj, literarnoj i kreativnoj. Ono što budi nadu za daljnji period rada ove udruge jesu mladi članovi koji su se u proteklom razdoblju uključili u njen rad.

Razvojne aktivnosti

Sudjelovanje kreativne sekcije na manifestaciji Kolači po volji u Surčinu, sudjelovanje članova udruge na Međunarodnom znanstvenom skupu Kultura Hrvata u Vojvodini – Od bogatog naslijeđa k procesu razvoja u Subotici, sudjelovanje na Festivalu ljubavi i vina, manifestaciji CROz kuhinju Vojvodine u Petrovaradinu, putovanje u Liku Putovima predaka, izložba starih vezova kreativne sekcije Iz bakinih ormana, izlazak iz tiska više knjiga u nakladi Čitaonice, samo su neke od brojnih aktivnosti u proteklih 12 mjeseci rada udruge iz Surčina.
„Cilj osnivanja naše udruge bio je očuvanje stare baštine Hrvata, kako u Surčinu tako i u Srijemu, Vojvodini i Srbiji. Želja nam je bila sačuvati od zaborava i oživjeti kroz naše aktivnosti sve ono što su naši preci njegovali: običaje, odijevanje, plesove“, ističe predsjednica udruge Katica Naglić, dodajući da je zadovoljna radom udruge u protekle četiri godine.

Dvostruka obljetnica

Bila je ovo prigoda za proslavu dvostruke obljetnice udruge i rada literarne sekcije. Kroz tri godine, osim starijih članova, priključili su se i mlađi. Voditeljica te sekcije Irena Obradović predstavila je u svom obraćanju presjek rada i tom prilikom istaknula najvažnije aktivnosti i ujedno upoznala prisutne s biografijom prvog župnika u Surčinu Petra Fischera, po kome čitaonica i nosi ime. Na štandu ispred Čitaonice svoje uradke su predstavile i članice kreativne sekcije.
„Za kreativnu sekciju ovo je ipak bila kvalitetna godina koju je obilježilo 12 izložbi, od kojih su posljednje dvije, uskrsna i o običaju šaranja jaja u Surčinu, bile virtualne. Brzo smo se snašli u tom momentu, tako da je trud i rad članova sekcije koji su se pripremali za uskrsnu izložbu ostao zabilježen i pored epidemije, a snimke su jako obradovale naše sugrađane, a i širi auditorij, jer su postavljene na Youtube kanal i Facebook stranicu posvećenu kreativnom radu. Također smo u posljednjih godinu dana održali četiri edukativno-kreativne radionice. Posljednju planiranu radionicu veza u travnju nismo mogli održati na klasičan način, okupljanjem u prostoru udruge, ali smo se i u vezi s tim nekako snašli pa smo tiskali materijal sa slikama i uputama o vrstama bodova za vez po pismu kako bi mogao doći do svih zainteresiranih članova. Nadamo se da ćemo realizirati i ostale planove do kraja godine, na ovaj ili onaj način, kako to već okolnosti u svezi koronavirusa budu diktirale, od kojih nam je posebno bitna izložba starih ručnih radova Iz ormara naših baka. U pripremi je i knjiga o tim radovima. Trudimo se da ovim malim doprinosom kulturi mijenjamo svijet na ljepše i bolje ne dozvoljavajući da svijet ovakav kakav je postao baš tako lako promijeni nas“, istaknula je voditeljica kreativne sekcije Veronika Živanović.

Podrška radu udruge

Proslavi ove obljetnice nazočila je i zamjenica veleposlanika Hrvatske Maja Bogdan.
„Hrvatska država i Veleposlanstvo Hrvatske u Beogradu financijski i na bilo koji drugi način podržava rad ove udruge, jer smatramo to iznimno bitnim za hrvatski korpus u Surčinu, a i dalje. Poslala bih im poruku ohrabrenja, s obzirom na to da su trenutno teška vremena za sve. Samo zajedničkim trudom i naporom se hrvatska kultura na ovim prostorima može održati“, poručila je Bogdan.
Podršku članovima udruge uputio je i predsjednik IO HNV-a Lazar Cvijin.
„Hrvatskom nacionalnom vijeću je svaka hrvatska udruga iznimno važna i drago nam je da imamo ovako organiziranu udrugu i jedan kvalitetan rad. Postoji više sekcija, postoji rad s mladima i to je nešto što treba stalno ohrabrivati i podržavati, a mi ćemo sa svoje strane stalno to i činiti. U proteklom periodu je bilo teško organizirati manifestacije, osigurati financijska sredstva, a postoje i organizacijske poteškoće. Sada su se sve naše udruge susrele s novom vrstom izazova i jako je važno i u takvim uvjetima održati rad. Društvene mreže funkcioniraju, ljudi to prate i jako je važno prilagoditi neke programe i održati rad i u ovim vremenima. Svi se nadamo da će ovo proći i da ćemo se moći vratiti redovitim aktivnostima“, istaknuo je Cvijin.
Dosadašnjim radom udruge zadovoljan je i surčinski župnik Marko Kljajić, čija je inicijativa za početak rada udruge bila od presudnog značaja.
„Sav teret rada premješten je na članove, odnosno predsjednike pojedinih sekcija nače Čitaonice. Radujem se svakom njihovom uspjehu i napretku. Posebno se radujem što je tamburaški orkestar udruge bogatiji za nekoliko mlađih članova koji su za vrlo kratko vrijeme uspjeli svladati sviranje tambure“, ističe župnik, najavljujući uskoro promociju svoje nove knjige Antimemoari – kako je umirao moj narod
Proslavi je nazočio i predsjednik Općine Surčin Stevan Suša, koji je članovima udruge poželio sretan i uspješan rad i u narednom periodu. 

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima