„Hrvatska riječ“ uvijek pisala za Hrvate i o Hrvatima

Objavljeno: 30.11.2010. Pregleda: 56

hr 400. broj-govorniciInformativno-politički tjednik „Hrvatska riječ", jedini na hrvatskom jeziku u našoj zemlji, u prvoj polovici studenoga 2010. godine tiskan je u svom 400. izdanju. U povodu ovoga jubileja, 15. je studenoga u prostorijama HNV-a, „kući svih Hrvata u Srbiji", kako je rekao ravnatelj NIU „Hrvatska riječ" Ivan Karan, održan prigodni domjenak. Tom je prilikom istaknut značaj ovoga lista za zajednicu, kao i njegova povijest te kulturni doprinos.

List se i izgledom i koncepcijski tijekom izlaženja mijenjao, ali nikada nije zapostavljao potrebe svojih  čitatelja, ističe ravnatelj Ivan Karan te dodaje da će promjena, osobito u financijskom smislu, biti i u vremenu pred nama.

„Osobno se nadam da te promjene neće biti poput onih koje su provedene u manjinskim medijima onih nacionalnih zajednica koje žive u središnjoj Srbiji. Nadam se da će prijenos ovlasti spriječiti da dođe do prevelikih promjena u manjinskim ustanovama u Vojvodini. Također se nadam da će vlast u Vojvodini i dalje imati senzibiliteta za manjine kao što je to bilo i do sada, a koji je bio na višoj razini od onoga u ostatku države."

hr 400. broj-gostiIzlazak 400. broja obilježen je radno i to na dva načina: obukom dopisnika koja je održana u Stanišiću protekloga vikenda te skromnom svečanošću u HNV-u, dodaje Karan.

Trideset prvoga siječnja 2003. godine izašao je prvi broj „Hrvatske riječi". Gotovo osam godina na medijskoj je sceni ovaj, može se reći, eminentni list, ukazuje generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Ljerka Alajbeg.

„Ovim se listom mogu slati poruke hrvatskoj zajednici i tako se ona može ohrabriti. Mislim da je upravo to ohrabrenje hrvatske zajednice pretežna djelatnost ovoga lista i to bi trebala ostati i u budućnosti. To treba prepoznati i dati 'Hrvatskoj riječi' još više potpore."

Konzulica Alajbeg dodala je da bi trebalo sustavno školovati mlade kako bi mogli nastaviti posao i unaprijediti „Hrvatsku riječ" i informiranje na hrvatskom jeziku.

Ovom tjedniku predstoji dug put, ali jedna od težih bitaka je ona „za srca i umove" svojih čitatelja, istaknuo je tom prigodom predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić. To znači da se do većeg broja čitatelja treba boriti kvalitetom, ističe Bačić.

„Lako se može tiskati još primjeraka, ali ti primjerci trebaju naći put do domova svih nas. To, opet, nije administrativni put što podrazumijeva kupnju ili dijeljenje, već da što više članova naše zajednice doista bira u listu teme, način na koji su obrađene te odnosu prema njima kao i po odnosu prema pripadnicima zajednice. To je jedna velika zadaća koja bi trebala predstojati ovome listu."

hr 400. broj-gosti2Urednica lista Jasminka Dulić zahvalila je svima koji su do sada radili na stvaranju „Hrvatske riječi" te ih pozvala, skupa sa suradnicima i dopisnicima, da i dalje kvalitetno izvještavaju o svim značajnim događajima u zajednici i šire.

Predsjednica Upravnog odbora „Hrvatske riječi" Vesna Prćić istaknula je da je cilj da se ovakva okupljanja održe i za petstoti i tisućiti broj te da se počnu slaviti obljetnice. Upravo je to ono najvažnije, „da smo i dalje tu i da čitamo našu 'Hrvatsku riječ'", istaknula je Vesna Prćić.

Na domjenku su osim vanjskih suradnika te prijatelja lista među ostalima bili nazočni i republički zastupnik Petar Kuntić, dopredsjednik HNV-a Mata Matarić te ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov sa suradnicama.

Tekst: Siniša Jurić

Tekst je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima