Hrvatska zajednica još nije u posjedu dijela rodne kuće bana Jelačića

Objavljeno: 02.11.2016. Pregleda: 42

kuca bana jelacicaI poslije 215 godina od rođenja bana Josipa Jelačića u današnjem Podgrađu Petrovaradina njegova rodna kuća pripada privatnim stanarima. Ove je godine za jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji, za kojega se podsjećamo na velikoga bana, najprije bilo planirano svečano otvorenje kuće koja bi, barem dijelom bila u vlasništvu hrvatske zajednice. Ipak, to se nije dogodilo. Više od desetljeća traje bitka za ovo zdanje koje je od velikog značaja za ovdašnje Hrvate.

Manje materijalno, ali svakako mnogo više simbolički, s obzirom na povijesnu ulogu bana Josipa Jelačića. Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) je za to razdoblje uputilo veći broj inicijativa vezanih uz ovu temu, ali napretka uglavnom nije bilo.

Predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić istaknuo je nakon nedavne proslave spomenutog praznika zajednice u Novom Sadu kako je sada vrijeme da Srbija povuče potez i započne konkretne korake na ovome putu.

Otkupiti dio kuće

Bačić je podsjetio da je jedno od otvorenih pitanja prilikom razgovora s premijerom Srbije, koji su se odigravali istodobno s razgovorima srpske zajednice u Hrvatskoj, sredinom godine, a bilo je to vrijeme susreta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i srbijanskogkuca bana jelacica 3 premijera Aleksandra Vučića, bilo i pitanje otkupa i uređenja dijela rodne kuće bana Jelačića.

„Premijer je tom prilikom prihvatio prijedlog i predložio da to bude u zajedničkom aranžmanu Srbije i Hrvatske, pri čemu bi Srbija sudjelovala sa 60, a Hrvatska s 40 posto. To je prema ugledu na obnovu objekata istaknutih Srba podrijetlom iz Hrvatske, poput rodne kuće Milutina Milankovića u Dalju ili Nikole Tesle u Smiljanu, kao i izgradnja srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu u čijem su financiranju sudjelovali Grad Zagreb, Hrvatska i Srbija. Dio dogovorenih točaka s toga sastanka se rješava, neke su riješene, a po ovome pitanju Hrvatsko nacionalno vijeće još nitko nije kontaktirao. Nekako se rješavaju financijski manje zahtjevne akcije i više simbolične. Ipak, mislim da ne bi trebalo otkupiti cijelu kuću, jer je to preveliki financijski zalogaj, a tu bi se otvorio i problem održavanja. Više sam za to da se otkupi dio kuće, gdje bi se smjestilo HKPD ‘Jelačić’ iz Petrovaradina, a mogla bi se osigurati i postavka spomen-sobe bana Josipa Jelačića, kao i nekakvi turistički sadržaji, u cilju samoodržanja. Nadam se da će obećanja koje nam je premijer Vučić dao prilikom ljetošnjeg sastanka u Tavankutu, ići u smjeru ispunjenja“, izrazio je nadu Bačić.

Obećanje premijera Vučića

Prema riječima veleposlanika Gordana Markotića, ohrabrujući je nedavni sastanak zastupnika europskih država s premijerom Vučićem u Nišu, za vrijeme susreta gospodarskih djelatnika. „Srbijanski premijer je tom prilikom, pred zastupnicima Europske unije obećao da će Srbija sudjelovati u otkupu kuće, i to većim dijelom, kao i da će pokriti troškove uređenja prostora. Taj se postupak ne može ostvariti u kratko vrijeme, ali mi na njemu ne prestajemo raditi. Kompleksan je to posao s obzirom na to da u njoj postoje stanari i njihova se pitanja trebaju riješiti“, također je ukazao veleposlanik Markotić.

kuca bana jelacica 2Inicijativa za preuzimanje posjeda nad rodnom kućom bana Jelačića je potekla prije više od deset godina, za predsjednika HNV-a Josipa Zvonka Pekanovića. U to vrijeme je ovo pitanje uvršteno među preporuke Međuvladina mješovita odbora koji prati provedbu sporazuma o zaštiti Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. Nakon više puta ponovljenog zahtjeva, tek prije pet godina, za mandata gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića, riješen je vanjski izgled, pročelje koje je postalo toliko oronulo da je predstavljalo opasnost po prolaznike.

Za sada neriješeni problem u svezi s otkupom kuće dotiče se njezina vlasništva. Naime, kuća je nakon Drugog svjetskog rata nacionalizirana i u njoj živi veći broj stanara. Oni su, doznavši što se planira, drastično precijenili stanove, te do otkupa nije došlo i proces je zastao.

U protekle dvije godine zahtjev HNV-a je preformuliran i sada se traži otkup dijela kuće. Osim što je to veoma skup pothvat, postavlja se i pitanje održavanja objekta. Stoga se i zastupa ova nešto svedenija varijanta. Jedan je vlasnik stana čak ponudio povoljne uvjete i za razumnu svotu prodati stan u ovoj kući.

Kako bi se proces nastavio, potrebno je da inicijativa pođe od Srbije, što hrvatska zajednica očekuje, kažu u njezinu čelništvu.

 

Antrfile

Odsustvo ulaganja države

Srbija do sada nije značajnije ulagala niti u jednu nekretninu vezanu za hrvatsku zajednicu u Srbiji, za razliku od Hrvatske koja je na tom polju značajno odmakla, glede tamošnje srpske zajednice. U otkupu kuće u kojoj su sada HNV i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata država uopće nije sudjelovala, kao niti po pitanju sjedišta NIU Hrvatska riječ.

 

Izvor: Hrvatska riječ (Siniša Jurić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima