Hrvatska zajednica u Srbiji obilježila blagdan Svetog Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda

Objavljeno: 05.04.2013. Pregleda: 64

Sv. Josip2013-1Misnim slavljem, kulturnim programom i domjenkom u Maloj Bosni, selu nadomak Subotice, hrvatska je zajednica 19. ožujka 2'13. godine, obilježila jedan od svoja četiri praznika – blagdan Svetog Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda. Obilježavanje je započelo svetom misom u crkvi Presvetog Trojstva koju je predvodio vlč. Josip Kujundžić iz Vajske uz koncelebraciju aktualnog i bivšeg mjesnog župnika vlč. Dragana Muharema i vlč. Željka Augustinova, te preč. Julija Bašića iz Bikova i fra Zdenka Grubera.

U svojoj propovijedi vlč. Josip Kujundžić istaknuo je primjer sv. Josipa kao uzoritog čovjeka vjere, koji je bio stup svoje obitelji.

Sv. Josip2013-2„Bog mu je povjerio tako veliku zadaću – da bude hranitelj Svete obitelji. I zato hrvatski narod nije slučajno izabrao svetoga Josipa za svoga zaštitnika. Ali, nije dovoljno imati ga samo na papiru, već i u svome životu. Da naši životni koraci budu poput svetog Josipa, hranitelja Sina Božjega“, kazao je vlč. Kujundžić.

On je ukazao i na važnost vrednota koje promiče Sveto pismo, kojima bismo, kako je naglasio, trebali „hraniti“ sebe, ali i naše mlade naraštaje.

Sv. Josip2013-3„U Svetom pismu čitamo kako čovjek ne živi samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz usta Božjih. Sveti Josip nije hranio nazaretsku obitelj – Mariju i Isusa samo kruhom zemaljskim nego kruhom koji silazi s neba. Kruhom od kojeg nikada neće ogladnjeti. I zato je on hranitelj ne samo materijalnog nego i nebeskog kruha. To nama nedostaje. Mi živimo možda samo jedan segment Josipove kreposti i onda se pitamo zašto naši narodi izumiru, zašto naš hrvatski narod izumire? Pa upravo zbog toga što ne znamo naše mlade hraniti pravim, moralnim vrednotama“, naveo je vlč. Josip Kujundžić.

Obilježavanje blagdana hrvatske zajednice, nakon svete mise, nastavljeno je u prostorijama mjesne župe Presvetog Trojstva gdje je priređen kulturni program i domjenak. Uzvanike i goste pozdravio je mjesni župnik Dragan Muharem, a nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić.

Sv. Josip2013-5Predsjednik HNV-a je istaknuo kako je ovaj saziv Vijeća u protekle tri godine uradio mnogo, ali da je ostalo još mnogo toga uraditi.

„Još uvijek tražimo ravnopravnost, kako s većinskim narodom, tako i s tradicionalnim nacionalno-manjinskim zajednicama“, kazao je Bačić. On je podsjetio i na najvažnija dostignuća ovoga saziva HNV-a, a to su: visoki stupanj jedinstva u hrvatskoj zajednici i rad u interesu svih Hrvata u svim regijama u kojima žive.

„Ostvarili smo da HNV ne bude sam sebi cilj. To se ogleda u tome što je prije svega okrenut ostvarivanju svojih nadležnosti, a tako i svim pripadnicima hrvatske zajednice. Konkretno, to znači da samo jednu trećinu svojih sredstava koristi za funkcioniranje samoga Vijeća, a dvije trećine sredstava za financiranje različitih nadležnosti, od obrazovanja, preko kulture do informiranja. I treće, ovaj saziv HNV-a posebno vodi računa o regionalnoj zastupljenosti Hrvata u institucijama zajednice i na javnim dužnostima“, rekao je Bačić, dodavši kako je proslava blagdana organizirana u Maloj Bosni kako bi HNV zahvalio tamošnjim roditeljima što upisuju djecu u vrtiće i u škole na hrvatskom jeziku te sudjeluju u aktivnostima mjesne hrvatske udruge kulture.

Sv. Josip2013-4U kulturnom dijelu programa nastupili su: tamburaški sastav „Đurđinske cure“, mališani iz vrtića „Bambi“ te recitatorice Ivana Tikvicki i Nađa Kovač.

Obilježavanju blagdana Sv. Josipa, među ostalim, nazočili su i ravnateljica Ureda za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predsjednik Skupštine AP Vojvodine István Pásztor, izaslanik predsjednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost spolova Republike Srbije Mehe Omerovića i narodni zastupnik Petar Kuntić, te predstavnici hrvatske diplomacije, Grada Subotice, hrvatskih institucija, ustanova i udruga.

Tekst: D. B. P./Z. S.
Fotografije: Hrvatska riječ

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima