Hrvatski folkloraši, tamburaši i zboraši u gostima kod nas

Objavljeno: 02.11.2015. Pregleda: 35

Koncert Lisinski ConcordiaNS2015 1 mScena amfiteatra Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina“ (SPENS-a) u Novome Sadu 24. listopada 2015. godine bila je malena za osamdesetak izvođača Folklornog ansambla Lisinski iz Vinkovaca i Akademskog mješovitog pjevačkog zbora studenata Filozofskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu Concordia discords koji su u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić iz Petrovaradina i Hrvatskog kulturnog centra iz Novog Sada nastupili pred novosadskom publikom. Bila su to zapravo dva različita koncerta koje su organizatori spojili u jedan istinski glazbeni spektakl. Premda publici u gledalištu nije bilo teško pronaći mjesta za sjedenje, na sceni se događala prava promenada plesača u nošnjama, tamburaša i solista, pjevača i dirigenata.

Koncert Lisinski ConcordiaNS2015 2 mČuvari tradicije vinkovačkog kraja

U prvome dijelu koncerta nastupio je Folklorni ansambl Lisinski čija nazočnost na kulturno-tradicijskoj sceni Vinkovaca postoji već 64 godine. Djeluju kroz rad tri plesačke sekcije, podijeljene po uzrastima, tamburaškog orkestra i ženske pjevačke skupine. Prema riječima umjetničkog ravnatelja ansambla, Danijela Šote, ansambl je dosada gostovao na svim kontinentima svijeta, izvodeći 13 koreografija u 13 različitih vlastitih nošnji sa prostora od Slavonije do Dalmacije. Publici u Novom Sadu predstavili su samo dio svog bogatog programa, plešući uz taktove tamburaškog orkestra kojim je ravnao Mario Mihaljević. U tri točke nastupa folklorni ansambl je izveo Prigorske plesove iz okoline Zagreba, potom Stare splitske plesove i na koncu Plesove iz Posavine. Između spomenutih plesnih točaka, publiku je zabavljao tamburaški orkestar, interpretirajući poznatije dalmatinske i slavonske skladbe i kola. Vokalni solist bio je Danijel Šota.

Koncert Lisinski ConcordiaNS2015 3 mConcordia discors ili Suglasje nesuglasja

Jednako snažnim i dugim pljeskanjem članovima vinkovačkoga ansambla koji su po završetku svoga programa napuštali scenu, publika je dočekala i renomirani pedesetočlani pjevački zbor studenata Filozofskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu Concordia discors koji su dan prije imali nastup na manifestaciji Dani Balinta Vujkova u Subotici.

Već iz same vizure postavljenih izvođača koja se zrcala s pozornice, a napose iz najave voditelja programa bilo je očito da se radi o umjetnički profesionalnom zboru čija je biografija bogata priznanjima, premda započinje tek 2010. godine.

Zbor Concordia discors okuplja stotinjak članova, prvenstveno studenata Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji u svojemu radu sustavno potiču glazbeno stvaralaštvo studenata, te naglasak daju djelima hrvatskih skladatelja, njegujući, također, i folklorne napjeve te svjetovna i crkvena djela klasičnih i suvremenih skladatelja.

Koncert Lisinski ConcordiaNS2015 4 mŠiroj javnosti postali su poznati nakon sudjelovanja u zabavnoj emisiji Hrvatske radiotelevizije Do posljednjeg zbora gdje su osvojili treće mjesto u konkurenciji od pedeset i pet prijavljenih zborova. Dobitnici su i zlatne plakete na 11. natjecanju pjevačkih zborova u sklopu Festivala pjevačkih zborova u Zagrebu održanoga 2012. godine, te još dvije zlatne plakete i plakete pobjednika kategorije (sa ženskim zborom) na međunarodnom natjecanju Venezia in Musica u Italiji.

Više pojedinosti iz biografije zbora izrekao je jedan od njegovih članova, Mislav Matišić, dopuštajući da sve ostalo pokažu sami zboraši, višeglasno izvodeći uglazbljene hrvatske antologijske pjesme i strane skladbe, te tradicijska i folklorna djela klasičnih i suvremenih hrvatskih skladatelja.

Njihova energički i dinamički oblikovana vokalna interpretacija predvođena, naizmjence, čak trima dirigentima (Marinom Jurković, Vinkom Karmelićem i Lobelom Filipićem), oduševljavala je publiku koja ih je pljeskanjem dva puta vraćala na bis.

Na koncu svega, svečano su razmijenjeni darovi domaćina i gostiju, uz obostrano uvjerenje da će i jedni i drugi gosti biti ponovno gosti. Ne samo Novog Sada, nego i Petrovaradina kao Jelačićevog rodnog grada.

Izvor: HKUPD Jelačić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima