Hrvatski medijsko-kulturni centar „Voganj“

Objavljeno: 28.02.2022. Pregleda: 69

Hrvatski medijsko-kulturni centar Voganj osnovan je 2019. godine. Osnovni ciljevi udruge su poticanje svih oblika medijskog stvaralaštva i prezentiranje medijskih sadržaja kroz postojeće elektroničke i tiskane medije, te razvijanje i njegovanje tradicionalne kulture i suvremenog stvaralaštva Hrvata u Srbiji. Najveći je naglasak na informiranju u Srijemu i u Beogradu.

„Mnoge stvari polako nestaju, a mi ih upravo kroz naš rad želimo sačuvati i otrgnuti od zaborava. Na osobnom primjeru smo se uvjerili da je svaki novi početak težak i pun izazova. Pored početničkih poteškoća, dočekala nas je i epidemija bolesti covid-19. U pokretanje udruge krenuli smo ne znajući i ne očekujući da će početi pandemija koja nas do danas prati, a koja nam je dodatno otežala čitavu situaciju i sam rad. No, unatoč svemu, očekujemo njen skori prestanak i vraćanje u normalu“, kaže predsjednik udruge Dražen Štimac.

Značajna pomoć prijatelja i institucija

Kako dalje navodi, dugo je razmišljao o osnutku udruge ali, kako kaže, nikada to ne bi ostvario bez potpore i pomoći prijatelja.
„Zapravo, mi smo svi iz različitih dijelova Srijema. Budući da je moje rodno mjesto Voganj smješteno u samom središtu Srijema, odlučili smo da sjedište udruge bude baš u njemu. Mi smo još uvijek mlada udruga. I kako sam veću spomenuo, početak nam je dodatno otežala pandemija, te se još uvijek pronalazimo i pokušavamo pronaći pravi način i model kako bismo došli do ovdašnje zajednice i prezentirali je na pravi način široj javnosti. Doista smo naišli na potporu i bili smo prepoznati od gotovo svih hrvatskih institucija u Srbiji: Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Tu su i pokrajinska razina vlasti, Tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, te Tajništvo za obrazovanje propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Svima se i ovim putem zahvaljujemo na pruženoj potpori“, navodi Štimac.

Teme iz različitih područja

Naglasak je na aktualnim informacijama iz Srijema i iz Beograda.
„Ono što pokušavamo postići kroz rad naše udruge jest izaći iz sjenke i biti vidljiviji kako bismo se predstavili široj zajednici, a što držimo da bi pridonijelo očuvanju naše kulture, jezika i tradicije, a samim tim pomoglo da prema našoj zajednici ne bude više toliko antagonizma. Smatramo da Hrvati u Srijemu imaju bogatu kulturnu scenu, da su dosta uradili na očuvanju običaja i tradicije, da organiziraju puno programa. Nastojimo biti aktualni i pratiti što više događaja koji su važni za zajednicu u Srijemu i u Beogradu, kao i za naše udruge, tako da su i teme koje donosimo iz različitih područja. Nastojimo opstati i ustrajati unatoč brojnim poteškoćama. Postojimo tek nepune tri godine, a držim da je to jako kratak period rada, tako da još uvijek nemamo prave reakcije“, kaže Štimac.

Hrvati iz Srijema su na ovaj način dobili još jedan vid informiranja na hrvatskom jeziku, što je prema riječima predsjednika ove udruge iznimno važno za njih budući da se Hrvati iz Srijema često osjećaju zapostavljenima i zaboravljenima.
„Jedan od najvažnijih ciljeva je da utječemo na veću informiranost o našim aktivnostima, potrebama ali i o problemima s kojima se suočavamo, a što će u konačnici pridonijeti stvaranju pozitivnog ozračja u društvu. Potičemo i podržavamo svaki vid suradnje s drugim hrvatskim medijima, te i sami nastojimo inicirati i uspostaviti kontakte. Ne gledamo na druge kao konkurenciju već smatramo da svi imamo istu misiju, a to je očuvanje naše kulture, jezika i tradicije. Jednostavno, nastojimo ne biti getoizirani nego vidljivi i prepoznati kao dio ovog društva“, kaže Štimac i dodaje kako je plan ove udruge uspostavljanje suradnje s drugim udrugama i pojedincima.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Proslava praznika hrvatske zajednice - blagdana sv. Josipa diljem Vojvodine
  • U Subotici 8. dani Antuna Gustava Matoša
  • Svečana akademija povodom 100. obljetnice smrti slikara Stipana Kopilovića u Bajmaku
  • Uskrsna izložba u Tavankutu
  • Uskrsna izložba u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima