Hrvatski u školama i u Baču

Objavljeno: 16.12.2010. Pregleda: 48

sastanak u opcini bac-mHrvatski jezik počet će se izučavati u školama u općini Bač, a program na hrvatskom jeziku na lokalnom radiju s jednoga sata produljit će se na dva sata tjedno, dogovoreno je u ponedjeljak na sastanku čelništva hrvatske zajednice koje su predvodili predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić s gradonačelnikom Bača Tomislavom Bogunovićem.

Odnos tamošnje gradske uprave prema institucijama i aktivnostima hrvatske zajednice u Baču bile su glavne teme susreta vodstva HNV-a i DSHV-a s gradonačelnikom Tomislavom Bogunovićem. Organizator sastanka u uredu gradonačelnika Bača, tajnik Hrvatskoga nacionalnoga vijeća Željko Pakledinac naveo je za što se traži potpora.

„Tražimo ostvarenje prava na obrazovanje na svom materinjem jeziku, na slobodno njegovanje vlastite kulture i očitovanje pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj zajednici."

Pakledinac dodaje kako je učinjen veliki iskorak, koji bi mogao utjecati na stvaranje povoljnijega ozračja i raspoloženja većinskoga naroda prema Hrvatima-Šokcima u tome mjestu.

Nakon razgovora u sjedištu samouprave, gradonačelnik Bača Tomislav Bogunović je priopćio rezultate dogovora:

„Radio Bač je taj koji je prije svih dao potporu programu na hrvatskom jeziku. On se sada realizira u trajanju od jednog sata tjedno, a od nove godine ćemo ga produljiti na dva sata. Također smo se dogovorili da ćemo od početka drugog polugodišta započeti s provođenjem izučavanja hrvatskog jezika i nacionalne kulture."

Željko Pakledinac ističe da je nakon ovih zaključaka vrijeme za djela.

„Na nama je sada da u djelo provedemo ono što smo se dogovorili. To neće biti lako, ali mislim da imamo snage i mogućnosti to ostvariti."

Hrvatska zajednica u Baču ima problema s očuvanjem institucija važnih za njihov nacionalni identitet. Franjevački samostan, koji je među najvećim turističkim atrakcijama ovoga mjesta, prilično je propao, kaže predstojnik Samostana fra Josip Špehar.

„Samostan je u stanju svoga višestoljetnog propadanja. Sadašnja vlast ne pokazuje zanimanje za obnovu. Verbalno se slažu da bi trebalo nešto učiniti, međutim, konkretno nije ništa ozbiljno učinjeno."

Uz to otvoreno je i pitanje statusa emisije na hrvatskom jeziku na mjesnom Radio Baču, kaže urednik emisije „Zvuci bačke ravnice" Pavle Pejčić.

„Problem radio-emisije u prvome redu je financijski. Potrebno nam je da se materijalno pomogne, kako bi se pokrili svi zahtjevi ove emisije."

Čelništvo hrvatske zajednice u Vojvodini dobilo je pozitivan odgovor i na zahtjev za osiguravanje normalnih uvjeta rada mjesnih hrvatskih KUD-ova. Također se očekuje rješenje i problema hrvatskih udruga s prostorom. Ipak, za aktiviranje zajednice trebat će više članova, kaže predsjednica HKPD „Matoš" u Plavni Kata Pelajić.

„Jedni se srame reći da su Hrvati, drugi su još uvijek u strahu. To je glavni razlog što naša udruga ne funkcionira kako bi trebalo."

Kata Pelajić se nada da će sastanak s gradonačelnikom ohrabriti ljude da se uključe u aktivnosti hrvatske zajednice.

Dodajmo da Hrvati-Šokci čine nepunih deset posto od ukupno 16.000 stanovnika općine Bač.

Tekst: Siniša Jurić
Slike: Hrvatska riječ

Tekst je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima