Humanitarna slikarska kolonija Hrvatskog kulturnog centra iz Novog Sada

Objavljeno: 29.06.2018. Pregleda: 50

HKC Novi Sad likovna kolonijaNi sparno vrijeme niti ogromne prometne gužve na ulasku u Petrovaradin iz pravca Novog Sada i obratno nisu mogle pokvariti ugođaj ni motivaciju likovnjaka koje je 2. lipnja okupio Hrvatski kulturni centar iz Novog Sada u sjeni crkve Gospe Snježne na Tekijama. Scenografija je bila idealno postavljena: Petrovaradinski rit kojeg pruga dijeli od starih lipa koje čine gotovo idealno okruženje tekijskog marijanskog svetišta. Na humanitarnoj slikarskoj koloniji Dar za budućnost sudjelovali su slikari iz Subotice (iz Hrvatske likovne udruge Croart), Beograda, Novog Sada, Beške i Sombora, kao i majstori kista iz Hrvatske – članovi Udruge vukovarskih slikara i udruge Belart iz Belišća. Skupa ih je bilo 22, a sa slikama koje su poslali oni slikari koji nisu mogli doći, fundus ove kolonije iznosi 36 slika.

„Ovom kolonijom željeli smo na simbolički način zahvaliti Gradu Novom Sadu, te njegovu gradonačelniku Milošu Vučeviću na odličnoj suradnji koju gradske vlasti imaju s Hrvatskim kulturnim centrom i drugim hrvatskim udrugama u našem gradu“, rekao je Dragan Dražen Ilić, predsjednik Centra. „Sve slike će biti ponuđene na dražbi u Kulturnom centru Novog Sada, nakon dvodnevnog izlaganja, a sav ostvareni prihod od njihove prodaje, po dogovoru s direktorom Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine prof. dr. Tihomirom Vejnovićem, bit će namijenjen kupnji opreme koja je potrebna novosadskom rodilištu“, kaže on.
Koloniju je otvorio Dalibor Rožić, član Gradskog vijeća Novog Sada za kulturu.
„Važno nam je da njegujemo stvaralaštvo svih nacionalnih zajednica koje žive u Novom Sadu i pružimo podršku takvim kulturnim sadržajima. To su vrijednosti za koje se zalaže Novi Sad, a na njima posebno inzistira Europska prijestolnica kulture. Iznimno nam je drago što je Hrvatski kulturni centar organizirao ovako kvalitetan događaj i okupio slikare iz vojvođanskih i hrvatskih gradova da skupa stvaraju“, kazao je Rožić, koji je sa sudionicima kolonije bio u društvu Aleksandra Kravića, člana Gradskog vijeća za promet i putove.
Koloniju je obišao i umjetnike i organizatore pozdravio generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša. Organizator je naveo da ju je realizirao uz pomoć još dvije hrvatske udruge iz Novog Sada – HKPD-a Stanislav Preprek i HPD-a Franjo Štefanović.

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima