Igranka „kraljaca” u HKPD-u „Matija Gubec” u Rumi

Objavljeno: 13.02.2020. Pregleda: 34

kraljci u rumiHKPD Matija Gubec iz Rume nastoji očuvati svoje običaje koji se u Rumi na Brijegu prakticiraju desetljećima. U povodu blagdana Tri kralja mladi Brežani kraljci su 11. siječnja 2020. godine organizirali igranku u prostorijama Društva koja je jedna od najposjećenijih u ovoj hrvatskoj udruzi.

Običaj je da se na blagdan Tri kralja okupe kraljci, neoženjeni muškarci, ukrašeni novogodišnjim ukrasima na svojim šeširima i skupa obiđu kućanstva u Rumi i okolici. Obilazeći obitelji, kraljci u njihovim domovima pjevaju stihove: „Narodi nam se kralj nebeski, javljaju radosnu vijest o rođenju Isusa Krista". Domaćini ih tada darivaju domaćim kobasicama, vinom, rakijom i novcem. Od sakupljenih darova mladi organiziraju igranku u prostorijama Društva, a običaj je da se do tada svakodnevno okupljaju i druže.
„Običaji u povodu blagdana Tri kralja njeguju se desetljećima u Rumi na Brijegu. Razgovarali smo s predstavnicima Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i postoji mogućnost da se ovi običaji uvrste u listu nematerijalne kulturne baštine. Isto tako posjetile su nas i studentice Filozofskog fakulteta iz Zagreba u okviru njihovog terenskog istraživanja u Srijemu i poseban akcent su stavile upravo na ovaj običaj", kaže tajnik Društva Nikola Jurca.
Igranka je počela tako što su se pogasila svjetla u prostorijama udruge, nakon čega su se na sredini okupili kraljci oko bačve vina i pjesmom Narodi nam se kralj nebeski otvorili igranku. Nakon toga je uslijedio blagoslov prostorija rumskog župnika Ivice Čatića.
Ovogodišnji vođa kraljaca bio je najstariji među njima, Goran Galar.
„Ovo je tradicija koja se u mojoj obitelji njeguje dugi niz godina. Kraljci su bili moj otac, brat i sada ja. Nastojat ću je očuvati.”

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima