III. Međunarodni festival tamburaških orkestara u Rumi

Objavljeno: 18.01.2018. Pregleda: 42

festival tamb.orkestara u RumiRuma je proteklog tjedna bila domaćin Međunarodnog festivala tamburaških orkestara na kojem je sudjelovalo sedam tamburaških orkestara. Osim triju orkestara iz Rume – VTO HKPD-a Matija Gubec, KTO Zlatne žice i GTO Branko Radićević, predstavili su se i GTO Banja Luka, TO Tamburatorijum Pančevo, TO Općine Semeljci iz Hrvatske i Subotički tamburaški orkestar, koji je prema ocjenama stručnog žirija ostvario najbolji rezultat. Od mogućih 100, Subotičani su osvojili 97 bodova što im je donijelo i Grand prix festivala.

Tambura na razmeđu

Sve je počelo davne 1963. godine kada je u Rumi održan prvi Festival amaterskih društava Vojvodine. „Poslije 25 godina izrastao je u Festival tamburaških orkestara Srbije, a sada on ima i međunarodni karakter. Ruma je tamburaški grad i upravo iz tog razloga bilo je logično da bude i domaćin ovog festivala. To je sada već postala jedna lijepa tradicija i publika prepoznaje tamburašku muziku, voli je i rado posjećuje sve koncerte. To su pokazali i danas s obzirom na to da su popunjena sva mjesta u dvorani“, kaže voditelj Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec Josip Jurca.

Voditelj Subotičkog tamburaškog orkestra Stipan Jaramazović smatra kako je rumski festival jako važan za ovdašnje tamburaške orkestre. 

„Da nema festivala u Rumi, ostali bi nam samo lokalni nastupi a mislim da to ne bi bilo dovoljno. Tambura je možda danas negdje na nekom razmeđu, ni ona sama ne zna kud bi. Bi li otišla u svijet ozbiljne ili pop muzike, ili neke druge? No, ja mislim da je to samo trenutak jer takvih situacija je bilo i u prošlosti. I do sada je tamburaška skladba pokrivala razne žanrove počevši od narodne pjesme i plesa, što mislim da je iznimno važno. Mislim da će se sadašnja situacija razbistriti i da će tambura nastaviti dobro poznatim putevima i da će naći svoje mjesto u budućnosti“, kaže Jaramazović.

Tamburaški bum

Tamburaški orkestar Općine Semeljci iz Hrvatske treći put je u Rumi.

„Festival nam se sviđa, sve je lijepo organizirano i osjećamo se dobro došli ovdje. Nadam se da smo i mi svojim muziciranjem pridonijeli da program bude kvalitetniji i ljepši“, kaže voditelj orkestra iz Općine Semeljci Vlada Čatić, ističući da je Vojvodina oduvijek bila kolijevka tambure, no pomaci su vidljivi i u Hrvatskoj. „U Hrvatskoj, a u Slavoniji naročito se posljednjih godina dogodio jedan  ‘bum’ tambure. Posebno kroz rad u muzičkim školama, kroz smjer tambure. Također, ta promjena je vidljiva i kroz nastajanje novih mladih tamburaških orkestara i općenito interesiranje za tamburaškom muzikom je u Hrvatskoj posljednjih godina naglo poraslo, a možda i preraslo muziciranje u Vojvodini“, kaže Čatić.

Organizatori ovogodišnjeg festivala su Kulturni centar iz Rume, Savez tamburaških društava Vojvodine, a pokrovitelj je Općina Ruma. I ove godine o kvaliteti tamburaša odlučivao je stručni žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka.

„Žiri uvijek ima težak posao. Jedni se nameću svojom snagom, drugi svojim kvalitetama, tako da među članovima žirija uvijek dolazi do razmimoilaženja. Neki orkestri tradicionalno dolaze s visokom kvalitetom, neki nas iznenade nekim pokušajem da skrenu pažnju na sebe nekom programskom inovacijom koja ne kvari tradiciju tamburaškog muziciranja, nego je razvija, osuvremenjuje i vodi u neke nove sfere i svjetove. Očekujemo da se more mladih ljudi priključi ovom pokretu i u budućnosti, da održi tradiciju i otvara nove vidike da ne ostanemo učahureni u nekakvim prostorima koji su već prevladani“, ističe član žirija prof. Slobodan Atanacković.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima