III. Seminar o primjeni narodnih nošnji na amaterskoj kulturnoj sceni u Futogu

Objavljeno: 07.05.2019. Pregleda: 41

seminar o nosnjamam u futoguKulturni centar Mladost iz Futoga organizirao je 23. ožujka 2019. godine III. Seminar o primjeni narodnih nošnji na amaterskoj kulturnoj sceni. Tridesetak prisutnih voditelja folklornih ansambala kulturnih udruga, koreografa, garderobera, kao i zaljubljenika u narodne nošnje imalo je priliku neposredno od stručnjaka saznati kako se pravilno oblače šokačke narodne nošnje bereških Hrvata, koje su razlike između srpske i hrvatske narodne nošnje iz Like, te koje su značajke nošnji u Dragačevu.

Oblačenje djevojaka, žena i momaka u nekoliko varijanti šokačkih bereških nošnji demonstrirao je predsjednik HKPD-a Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega Milorad Stojnić uz člana ove udruge Vlatka Krizmanića.
„Mnogi ansambli u Srbiji posjeduju šokačku nošnju, ali nemaju dovoljno umijeća u pravilnom spremanju i ne traže pomoć, nego rade na svoju ruku. Pokušali smo ih osvijestiti. Trudim se da nakon svakog nastupa pojedine skupine u našoj nošnji prokomentiram snimke koje dobijem i da na to skrenem pažnju. Naša je nošnja previše zahtjevna i previše je detalja na koje se mora obratiti pozornost, te jednostavno nije sve za scenu, koja zahtijeva brzo oblačenje i svlačenje nošnji. Zato je bolje da se igrači za scenu oblače što jednostavnije i efektnije“, objašnjava Stojnić.
On navodi da u Beregu skoro svaka obitelj ima nekoga tko još uvijek zna sprimit u nošnju, iako naglašava da te vještine polako nestaju.
„U našoj udruzi znaju svi sprimit, pa čak i naši najmlađi članovi, koji o tome jednom mjesečno imaju obuke, pa se za njih ne bojim. Ja sam sprimanje naučio gledajući kako su žene sprimale moju sestru, dok sam povezivat naučio sam, iz ljubavi prema ovoj vještini. Da bi se djevojka sprimila u šokačku berešku nošnju, s upletanjem i kudranjem kike, potrebna su najmanje četiri sata“, navodi Stojnić.
Ostali predavači i demonstratori bili su: Mira Mandić, Josip Forjan (Posudionica i radionica narodnih nošnji iz Zagreba), Damir Šipovac i Ivan Terzić.

Izvor: Hrvatska riječ (M. T.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima