Informiranost na jezicima nacionalnih manjina u Srijemu

Objavljeno: 19.02.2017. Pregleda: 38

inform.na jez.nacio.manjinaU Srijemu osim Srba žive pripadnici različitih nacionalnih zajednica. Osim Srba kao većinskog stanovništva ovdje žive Slovaci, Rusini, Hrvati, Mađari i predstavnici drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Svatko od njih kroz očuvanje svoje kulture, običaja i jezika je udružen u različite kulturne udruge, njegujući pripadnost svojoj etničkoj grupi. Kada je riječ o informiranosti, na nekoliko radijskih i televizijskih postaja, emitiraju se programi na jezicima nacionalnih manjina, sukladno postotku u kome je na određenom podneblju prisutna etnička skupina. Također, njima su dostupni i tiskani mediji na rusinskom, slovačkom, hrvatskom i romskom jeziku, među kojima je, kada je hrvatska zajednica u pitanju, najčitaniji tjednik Hrvatska riječ.

 

Istraživali smo kolika je zastupljenost programa na jezicima nacionalnih manjina u Srijemu, postoje li mogućnosti eventualnog proširenja tog programa, kao i jesu li Srijemci zadovoljni onim što im medijske kuće nude svojim programima.

Izvještavanje o događajima

Jedna od medijskih kuća na kojoj se kroz radijske i televizijske postaje emitira program na jezicima nacionalnih manjina je Radio-televizija Stara Pazova: „I poslije privatizacije nastavili smo s emitiranjem programa na slovačkom jeziku. To je u skladu s etničkim sustavom teritorija općine Stara Pazova, koja je naša primarna zona. Program nismo smanjili ni za sekundu, nego, što više, na našem televizijskom programu smo proširili i dodali još dvije emisije na slovačkom jeziku. Imamo jako dobru suradnju sa svim institucijama koje se bave zaštitom prava i očuvanjem kulturne baštine svih nacionalnih zajednica, koje žive na teritoriju Stara Pazova. Obim programa će u 2017. godini ostati isti, s tim što u radijskom programu planiramo početi emitirati emisiju na romskom jeziku u trajanju od sat vremena“, navodi ravnatelj te medijske kuće Miloš Lazić. O suradnji s pripadnicima hrvatske zajednice Lazić kaže: „Imamo odličnu suradnju s Hrvatskim kulturno prosvjetnim društvom Tomislav iz Golubinaca i redovito pratimo njihove aktivnosti i izvještavamo o događanjima koje oni organiziraju. Također, imamo dosta dobru suradnju s Katoličkom Crkvom u Novim Banovcima i Golubincima, gdje redovito pratimo obilježavanje njihovih vjerskih blagdana. Ostvarujemo dobru suradnju i s nacionalnim vijećima na državnoj i pokrajinskoj razini, a moram istaknuti i dobru suradnju s drugim programom RTV-a, odnosno s redakcijama koje pokrivaju događanja manjinskih zajednica s teritorija Stara Pazova“

Otvoreni za suradnju

Također jedna od novijih medijskih kuća sa sjedištem u Rumi je televizija Fruška gora. Za godinu dana svog postojanja publika ove medijske kuće proširila se sa srijemske regije na Beograd, Obrenovac i okolicu. U protekloj godini otvorena je redakcija u Inđiji, a očekivanja su da će u ovoj godini redakcija biti otvorena i u Srijemskoj Mitrovici. O emitiranju programa na jezicima nacionalnih manjina glavni i odgovorni urednik RTV Fruška gora Zlatko Markovinović kaže: „Regionalni Radio Srem imao je u programskoj shemi emisiju Vaskrsenje koja je emitirana nedjeljom ujutro. Predstavnici Srpske Pravoslavne i Katoličke Crkve, bili su autori tih emisija koja je trajala pola sata. Emisija trenutačno nije u programskoj shemi, ali se zato u našim informativnim emisijama i tijekom programa, prate aktivnosti i jedne i druge vjerske zajednice, imajući u vidu činjenicu da su naši slušatelji veoma zainteresirani za sve što je vezano za rad i djelovanje ovih dviju crkvi. I dalje značajan prostor one imaju u našem programu, a mi smo otvoreni za suradnju da ponovno počnemo emitirati vjerske emisije“. Kada je u pitanju Šid, u jednom od brojeva našeg tjednika pisali smo o emitiranju programa na jezicima nacionalnih manjina na Kopernikus Radio televiziji Šid. I u ovoj medijskoj kući emitira se program ne slovačkom i rusinskom jeziku, a krajem prošle godine, nagoviještena je mogućnost emitiranja programa i na hrvatskom jeziku. Potpora je tražena od strane Hrvatskog nacionalnog vijeća od kojeg su je i dobili. Što se u međuvremenu dogodilo, pokušali smo saznati od ravnatelja Kopernikus Radio televizije Šid Nikole Vidića: „Mi smo i dalje otvoreni za suradnju. Trenutačno su aktualni natječaji za financiranje lokalnih medija na općinskoj razini. Predali smo dokumentaciju u kojoj smo naveli i mogućnost emitiranja programa na hrvatskom jeziku. Očekujemo rezultate natječaja i još uvijek smo spremni za suradnju i realizaciju započetih razgovora“, navodi Vidić.

Više tema o problemima

Hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srijemu, u najvećem obimu dostupno je informiranje na hrvatskom jeziku na drugom programu Radio televizije Vojvodine i u tjedniku Hrvatska riječ. Sudeći po riječima Srijemaca, zadovoljni su zastupljenošću medijskih sadržaja posebno kada je Srijem u pitanju, mada bi, kako navode, uvijek moglo biti bolje: „Tjednik je sasvim solidan i veoma je značajan za našu zajednicu. Veoma je važno da se informiramo i da znamo što se sve događa u našoj zajednici širom Vojvodine“, kaže Pavao Sklenar iz Šida: „Moja sugestija bi bila da možda više budu zastupljene neke priče o povijesnim znamenitostima i zaslužnim pojedincima iz Srijema i s našeg podneblja, koji su dali svoj veliki doprinos našoj zajednici“ Kao važan segment tjednika Hrvatska riječ, pojedini čitatelji izdvajaju mogućnost informiranja o aktualnim natječajima. „U suštini ništa ne bih mijenjao što se tiče informiranosti i zastupljenosti informacija s teritorija Srijema. Jedino bih možda sugerirao, s obzirom na to da vidim da je svim udrugama problem financiranje, da jedan dio tjednika bude posvećen edukaciji ili približavanju postupaka kada je riječ o načinima stjecanja prava na financiranje udruga. Sve ostalo je sasvim u redu, a lijepo je kada i čitatelji mogu predočiti i predložiti što bi bio predmet njihovog interesiranja u našem tjedniku“, ističe Josip Pavlović. Kritike su uvijek dobro došle, kako bi se unaprijedio rad. Jedna od njih upućena je na postojanje izvjesnih problema kako u zajednici tako i u pojedinim institucijama. „Ja sam poprilično zadovoljan, iako bih volio da bude više zastupljenih tema o problemima naše sredine i mogućnostima njihovog rješavanja. Uglavnom su u tjedniku zastupljeni tekstovi o izvještavanju s terena, kao i nekim osobama, a mislim da ima izvjesnih tema o kojima bi se još moglo pisati. Inače, nemam neku generalnu zamjerku, jer je tjednik Hrvatska riječ naše glasilo koje ispunjava uglavnom sve kriterije i zahtjeve naše zajednice“, navodi Josip Hodak.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima