Inicijativa za početak emitiranja emisija na hrvatskom jeziku na Kopernikus RTV Šid

Objavljeno: 22.11.2016. Pregleda: 45

informiranje u siduEksperimentalni program Radio Šida počeo je 6. prosinca 1969. godine. Već 1985. godine registriran je kao radna jedinica, a zatim kao osnovna organizacija udruženog rada u okviru Radničkog univerziteta Nikola Vlaški Šid, s prostorijama u zgradi šidskog Doma kulture. Godine 1989. registriran je kao samostalna ustanova u području informiranja da bi nakon samo dvije godine bio registriran kao javno poduzeće za radiodifuznu, novinsku i nakladničku djelatnost Radio Šid. Program je raznovrstan. Od 2007. godine po rješenju Republičke radiodifuzne agencije radio u Šidu postaje regionalna radna stanica za područje općine Šid i Srijemske Mitrovice.

Od prvog dana na frekvencijama Radio Šida emitira se program na srpskom, slovačkom i rusinskom jeziku. U kolovozu prošle godine Radio Šid kupila je televizija Kopernikus i na taj način on postaje najskuplji privatiziran medij u Srbiji. Prema tadašnjoj izjavi direktora Kopernikusa, to je bio logičan dio kako bi se zaokružila kompletna cjelina što se tiče kabelskog operaterstva u Srijemu, jer je to jedini radio koji pokriva cijelu Baranju i dio Slavonije. I nakon privatizacije na Kopernikus RTV Šid nastavljeno je emitiranje programa na jezicima nacionalnih manjina. Trenutačno postoji ideja da se početkom iduće godine počne emitirati i program na hrvatskom jeziku.

Jedinstven primjer

Ova ideja je, prema riječima direktora Kopernikus RTV-a Šid Nikole Vidića, postojala i prije, dok je Radio Šid bio javno poduzeće:

„Mi smo i tada imali namjeru na našim radio valovima početi emitiranje programa na hrvatskom jeziku. Od kada je Radio Šid privatiziran nastavili smo emitirati isti program, tako i programe na jezicima nacionalnih manjina. Mislim da je sasvim normalno da i hrvatska zajednica ima dio vremena na našim radio valovima i televizijskim kanalima. Imamo volju tu našu ideju provesti. Novi vlasnici se slažu s tim, a imao sam i razgovore o tome s predstavnicima lokalne vlasti u Šidu. Postoje obećanja da će nam oni izaći u susret i pomoći nam u realiziranju te ideje. Ideja je da se jednom tjedno u polusatnom ili satnom terminu emitira program na hrvatskom jeziku i ne samo na radio valovima nego i na našim televizijskim kanalima.“

Što se tiče pokrivenosti, Kopernikus televizija pokriva cijelu Srbiju. Emisije i vijesti iz studija u Šidu mogu gledati stanovnici cijelog Srijema:

„Ovdje imamo naš televizijski studio odakle svakodnevno emitiramo program. Kako bismo počeli s emitiranjem programa na hrvatskom jeziku, mi ćemo već iduće godine sudjelovati na općinskim natječajima kako bismo dobili sredstva za emitiranje programa na jezicima nacionalnih zajednica. Iskreno se nadam da ćemo ta sredstva i dobiti. Također se nadam potpori Hrvatskog nacionalnog vijeća, kao i ostalih hrvatskih institucija u Srbiji, kako bismo zajednički realizirali projekt.“

Potpora Hrvatskog nacionalnog vijeća

Preliminarni razgovori oko početka emitiranja programa na hrvatskom jeziku obavljeni su između direktora Kopernikus RTV Šid i predstavnika hrvatske zajednice u Šidu. Svoj stav iznijeli su i predstavnici HNV-a:

„Stav HNV-a je jedinstven u povodu inicijative koje donose pozitivnu promjenu, a to je svakako puna potpora u realiziranju takvih projekata. Ovakve ideje imaju ključni doprinos u demokratizaciji društva kojemu je cilj interkulturalnost i smirenje tenzija između dvaju naroda“, kaže član IO HNV-a zadužen za informiranje Ivan Ušumović i dodaje: „Također, ne treba zaboraviti ni na privatizaciju medija u Srbiji. Za pohvalu je što novi vlasnici Radio Šida nisu zaboravili i na društvenu ulogu u svom radu, te krenuli u realiziranje programa na hrvatskom. Hrvatsko nacionalno vijeće je spremno pružiti potporu Radio Šidu u vidu pozitivnih mišljenja za projekte s kojima apliciraju na natječaje. Pružit ćemo logističku potporu, te sve druge vidove pomoći koje su u našoj mogućnosti.“

Ušumović navodi da bi realiziranje ovog projekta bilo od velikog značaja za hrvatsku zajednicu u Srijemu:

„Hrvatska zajednica je prošla kroz mnoga turobna događanja nakon raspada Jugoslavije. Stoga bi na neki način ovaj program donio dah topline i afirmacije našeg naroda kao povijesnog čimbenika u Srijemu. Umrežavanje medija koji proizvode program na hrvatskom jeziku je svakako dio nove strategije u informiranju HNV-a. Ključ uspjeha medija koji proizvode program u interesu hrvatske zajednice je u međusobnoj suradnji“, navodi Ušumović.

Kao prvi korak k realiziranju ove ideje iz HNV-a ističu zakazivanje prvog sastanka s predstavnicima Kopernikus RTV Šid kako bi se ustanovile sve mogućnosti:

„Možda bi kao prvi korak bilo i umrežavanje s ostalim medijima na hrvatskom jeziku, kako bismo se lakše fokusirali na cilj i potrebe realiziranja novog programa“, ističe Ušumović.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Suzana Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima