Ištvančićev film o slamarkama na Festivalu dokumentarnog filma Zagrebdox

Objavljeno: 07.03.2012. Pregleda: 42

Na osmom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Zagrebdox", 1. ožujka 2012. godine premijerno je prikazan film redatelja Branka Ištvančića, rodom iz Tavankuta, „Od zrna do slike", koji je svrstan u Regionalnu konkurenciju festivala.

Film istražuje kulturu i umjetnički izričaj Hrvata - Bunjevaca u Vojvodini. Fokus filma je na slamarkama, narodnim umjetnicama koje su slobodno vrijeme provodile u osmišljavanju i izradi slika od slame. Također se prikazuje poveznica njihove svakodnevnice i umjetničkog izričaja, njihov specifični socijalni i nacionalni položaj.

Na svečanoj projekciji filma, među ostalima, bio je nazočan veliki broj Hrvata podrijetlom iz Vojvodine koji žive, rade ili studiraju u Hrvatskoj. Uz njih, projekciji su prisustvovale i slamarke iz Tavankuta predvođene voditeljicom slamarske sekcije „Matije Gupca" Jozefom Skenderović, te nekolicina zainteresiranih iz Subotice.

Redatelj Branko Ištvančić zahvalio je svim gostima na odzivu, a film je, kako je istaknuo, posvetio svojim roditeljima. „Meni je drago što imamo ovakav jedan film i što ćemo ga moći slati diljem cijelog svijeta i pronositi sliku o svojim vrednotama. Nadam se da smo ovim filmom napravili jako puno i nadam se prilici da u Vojvodini radimo nešto slično, jer mi je velika želja snimati igrani film."

Ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić, koja je prisustvovala ovoj projekciji, ovom je prigodom kazala kako ju je film emotivno ganuo zbog istaknute teme samoće i osamljenosti života na salašu i žena koje rade slike od slame. Dodala je kako kultura vojvođanskih Hrvata skoro uopće nije zastupljena u kulturnom životu u Hrvatskoj, te kako često nema gotovo nikakve najave niti izvješća o raznim kulturnim zbivanjima. Također je naglasila kako se nada integriranju iskustva margine u iskustvo većinske hrvatske kulture.

Kulturni djelatnik i onodobni predsjednik Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec" Naco Zelić, istaknuo je kako mu je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovakvom filmu. „Film, osim što govori o slamarkama, što je svakako jedna naša vrijednost, uspio je sačuvati jednu malu povijest. Posebna vrijednost filma je u tome što nije ostao usko vezan samo na jedno kratko razdoblje ili samo na slamarstvo, nego govori mnogo šire. Na brojnost tih ljudi, njihovu odanost i talentiranost za stvaralaštvo."

Premijeri filma prisustvovala je i generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici mr. Ljerka Alajbeg, koja je kazala kako, koliko god čelnici Republike Srbije pričali kako potiču sve manjine i kako manjine imaju sva prava u skladu sa svim sporazumima, to nije istina. Također je ukazala i na sazrijevanje klime oko pomaganja „vojvođanskog" dijela korpusa, koji je vrlo vrijedan, ali i voljen i cijenjen u Republici Hrvatskoj, ali o kojem se ne zna dovoljno.

„Još uvijek smo pod dojmom filma koji su gledatelji primili s puno emocija i s velikim odobravanjem. Drago mi je da se ova projekcija poklapa s priznanjem koje je predsjednik Republike Hrvatske dodijelio HKPD-u 'Matije Gubec' u povodu 65. obljetnice postojanja i 50. obljetnice organiziranog rada na slikarstvu u tehnici slame", rekla je Ljerka Alajbeg.

Film Branka Ištvančića, u trajanju od 75 minuta, snimljen je 2011. godine. Fotografiju u filmu potpisuje Branko Cahun, montažu Branko Ištvančić, a glazbu Pere Ištvančić. Producent je Marijo Vukadin. Film je snimljen u produkciji „Olimp produkcije" Zagreb i Hrvatske radiotelevizije.

Tekst: Petar Gaković
Fotografije: Ivan Ivković Ivandekić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Revija nošnji
  • XVII. festival dječjeg stvaralaštva Dužijanca malenih
  • Dužijanca malenih
  • Djeca su ukras svijeta
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima