IX. smotra hrvatskih tamburaških sastava u Mirgešu

Objavljeno: 26.09.2017. Pregleda: 32

Smotra hrvatskih tamburasa Mirges sl.1Zahvaljujući tamburaškom odjelu mjesne hrvatske udruge u Mirgešu već devet godina se u tom selu održava Smotra hrvatskih tamburaških sastava. Nekada je ovo društvo radilo u više odjela, no trenutno je aktivna jedino tamburaška sekcija. Ovogodišnja smotra održana je 10. rujna, a okupila je tamburaše iz triju država – Srbije (TS Ruže iz Subotice, omladinski orkestar HKPD-a Tomislav iz Golubinaca i tamburaška sekcija domaćina HKUD-a Ljutovo), Hrvatske (TS Paori iz Požege) i Mađarske (ŽTS Dunavkinje iz Mohača).

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Marinko Šimić ističe kako su zadovoljni jer su uspjeli okupiti tamburaše iz triju država te sačuvati raznolikost programa. Kako dodaje, organiziranje smotreSmotra hrvatskih tamburasa Mirges sl.2 je zahtjevan posao, ali da se trud isplati kada vide da su mještani i gosti zadovoljni. U nadi da će imati dovoljno snage i kapaciteta planira se iduća, deseta jubilarna smotra.

Poznati subotički tamburaš i tamburaški pedagog Stipan Jaramazović nekoliko godina unatrag prati mirgešku smotru. „Mislim da je smotra pogodila svoj profil, prije svega to što je dala priliku onim tamburaškim sastavima koji na drugim mjestima zbog raznih propozicija ne mogu sudjelovati, a svakako imaju potrebu i pravo, pa i zaslužuju to svojim radom. U tom smislu, mislim da je ova smotra popunila jednu prazninu u odnosu na sva ona druga događanja koja se dešavaju u tamburaškom svijetu i mislim kao takva ima svoju perspektivu. Na smotri u Mirgešu mogli smo vidjetu nekoliko pristupa sviranju tambure, a raznolikost uvijek pruža priliku da se nešto nauči. Uvijek kada se sudaraju stilovi, različiti pristupi tada dobijemo jedno bogatstvo“, kaže Jaramazović.

Smotri su, među ostalim, nazočili predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Generalnog konzulata Hrvatske u Subotici. Pokrovitelji ovogodišnje smotre bili su Grad Subotica i Obiteljsko gospodarstvo Josipa Mačkovića.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima