Izabran novi menadžment na čelo Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“

Objavljeno: 21.05.2012. Pregleda: 47

bunjevacko-kolo-mHrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo" mora povratiti stare pozicije, ugled i izgraditi novu, čvrstu i pozitivnu percepciju u javnosti, poručio je novoizabrani predsjednik ove ustanove Josip Stipić. On je na ovu dužnost izabran na redovitoj Izbornoj skupštini HKC-a održanoj 21. travnja 2012. godine, na kojoj je, poslije više od četiri sata rasprava i diskusija, izabran i novi Upravni odbor s 12 članova, te nadzorno i disciplinsko povjerenstvo. Upravo će vraćanje ugleda i povjerenja biti najveći izazov za novi menadžment „Bunjevačkog kola", kojega očekuje prazna i milijunima zadužena blagajna, osiromašeni programi, prazne prostorije i malobrojno članstvo koje je iz godine u godinu napuštalo Centar, najprije izdvajanjem tamburaške sekcije, potom dijela likovnog odjela kao i Odbora „Festivala bunjevački pisama".

Upravo iz pobrojanih razloga na sjednici je ponajprije otvoreno pitanje milijunskih dugova i financijskih zloporaba, te se i rasprava najviše vodila oko izvješća o poslovanju Centra koje su podnijeli prethodni predsjednik Ivan Stipić i predsjednik Nadzornog odbora Pajo Đurasević.

skupstina bk2012-1Podnoseći izvješće o poslovanju HKC-a, Ivan Stipić je rekao kako je tijekom prošle godine Centar ostvario prihod od deset milijuna dinara, od čega je 8,5 milijuna bilo donacija za Dužijancu, a 1,5 milijun je namijenjen Centru, te da su rashodi na koncu godine iznosili 14 milijuna dinara. On je naveo da je manjak proistekao zbog dugovanja iz prethodnih godina, da je Centar po završnom računu za 2011. godinu u minusu oko 1,9 milijuna dinara, da dug dobavljačima iznosi oko 5 milijuna, te da je račun HKC-a trenutačno blokiran za iznos od 1,7 milijuna dinara. On je iznio i da dio obećanog novca - oko milijun dinara od „Čistoće i zelenila" i oko milijun dinara koji su trebali stići iz Republike Hrvatske za Dužijancu - nisu doznačeni.

Nalaz Nadzornog odbora koji je preispitivao poslovanje Centra od prosinca 2010. do siječnja 2012. godine pokazuje da dugovanje iznosi oko šest milijuna dinara, ali je predsjednik Pajo Đurasević rekao kako dio knjigovodstvene dokumentacije ne postoji, te da provjera poslovanja nije završena. Prema zaključcima Nadzornog odbora, članovi Upravnog odbora Centra, koji su bili potpisnici računa, potpisivali su naloge za isplatu i ugovore koji nisu dokazano u interesu Centra nego pojedinaca, računovodstvena dokumentacija je u većem broju nekompletna i nejasna, a pojedina nedostaje. Nadalje, trošak reprezentacije restoranima je značajan, nisu plaćeni porezi i doprinosi na pojedine izdatke, te postoji sumnja da su počinjena kaznena djela u cilju nezakonitog pribavljanja materijalne koristi u osobne svrhe.

Đurasević je rekao da je u bilanci za prošlu godinu iskazan gubitak od oko dva milijuna, međutim da je iznos sasvim drugi, odnosno dani predujmovi iznose 131.000 dinara, obveze Centra su 5.400.000, neplaćeni doprinosi 147.000, a porezi 217.000 dinara. Ističući da se financijski problem nije sad pojavio, Đurasević je podsjetio kako je osobno, još 2008., upozorio Upravni odbor Centra na nezakonito poslovanje, ali unatoč tomu nagomilavanje dugova je nastavljeno.

U diskusiji nakon podnošenja izvješća, članica HKC-a Josipa Ivanković je pozvala na odgovornost svakog pojedinog člana Upravnog odbora, riječima da su odgovorni za stanje u kojemu se našao Centar, te da svi koji su u tome sudjelovali moraju istupiti.

Inače, sazivanje ove sjednice Skupštine HKC-a danima prije pratile su glasine kako će politička stranka Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pokušati uvesti svoju upravu u Centar, te je, navodno, revoltiran takvim razvojem stvari vlč. Andrija Anišić podnio ostavku na svoje dužnosti u „Kolu". On takvo što nije htio službeno potvrditi, no nije niti nazočio sjednici.

skupstina hkc bk 2012S duge strane, zbog osipanja članstva i neplaćenih članarina osiguravanje kvoruma na sjednici Skupštine je bilo upitno, te je Upravni odbor javno, putem medija pozivao na nova učlanjivanja, te su pred početak sjednice evidentirani brojni novi članovi. Na ove špekulacije, ali i iznoseći sumnje da je stečaj u Centru namjerno planiran, u svojoj diskusiji odgovorio je predsjednik DSHV-a Petar Kuntić: „Najgora opcija jest da dignemo ruke i kažemo - ne može se izaći iz ove situacije. Tada HKC odlazi u stečaj. Ne dolazi ovdje sada ovoliki broj novih ljudi da bi preuzeo vlast nego da spriječi stečaj. HKC je 140 dana u blokadi. Je li netko računao na to da HKC ode u stečaj i završi u nekom drugom dijelu grada, a da se odavde do Katedrale izgrade neki velebni objekti, to je druga priča. Sve sada ovisi o nama, o tomu hoćemo li se uspjeti organizirati i spasiti HKC", rekao je Kuntić, te dodao kako je sada na novom vodstvu da pokuša dogovoriti s vjerovnicima skidanje blokade, barem na jedan dan, te onda u sljedećih godinu dana rješavati 60.000 eura duga.

skupstina bk2012-3„Kako bi se vratio ugled i povjerenje, prvenstveno naše matične države Hrvatske, mora se vratiti hrvatsko ozračje u HKC. Može član biti svatko, iz bilo koje političke opcije, mogu i Hrvati koji nisu članovi ni jedne političke stranke, ili oni koji nisu Hrvati, a prihvaćaju ovaj program, ali mora sve to biti na hrvatskoj crti. Onaj tko želi multietničko kulturno-umjetničko društvo to ima u nekom drugom KUD-u. Ovo je KUD s hrvatskim predznakom i mora imati hrvatski duh. Nikakva nam vlast ne treba u HKC-u, želimo samo da se spasi od stečaja i da se ispune ova dva uvjeta - vraćanje hrvatskog ozračja i kontrola poslovanja", rekao je Kuntić. On je istaknuo i da podupire prijedlog da poslovanje Centra ispita državni revizor, te dodao da je novac za te namjene osiguran.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić istaknuo je da su subotička Dužijanca i somborska Dužionica najznačajnije hrvatske manifestacije, međutim, već godinama unatrag na subotičkoj nema ni jednog, makar službenog manjinskog simbola kakva je hrvatska manjinska zastava.

„Naravno, ne moramo mi mahati hrvatskim barjakom po gradu u povorci, ali mislim da bar toliko zaslužujemo da kažemo kako je Dužijanca i Dužionica naša, hrvatska manifestacija što naravno ne isključuje pravo drugoga da misli drukčije", rekao je Bačić.

On je također podržao financijsku reviziju, te dodao da se za kaznena djela mora podnijeti kaznena prijava kako „više nikome ne bi palo na pamet da tako što radi u ovome Centru".

Novi članovi Upravnog odbora
Na izbornoj sjednici Skupštine glasovalo je 186 članova HKC-a »Bunjevačko kolo« od kojih je 142 povjerenje dalo Josipu Stipiću, inače jedinom kandidatu za predsjednika. Na sjednici je izabran i novi Upravni odbor čiji su članovi: Siniša Babičković, Bela Bašić Palković, Vladislav Horvacki, Zvonimir Horvatski, Pavle Kujundžić, Tomislav Kujundžić, Sandra Lipozenčić, Neven Orčić, Dražen Petrekanić, Blaško Stantić, Vlatko Vojnić Purčar i Ilinka Vukoja.

skupstina bk2012-2Na koncu sjednice, Josip Stipić, novoizabrani predsjednik Centra, govorio je o planovima te kako budući menadžment HKC-a treba temeljiti svoj rad na četirima područjima - unutarnjoj organiziranosti, unapređivanju programske produkcije, unapređivanju ekonomsko-financijskog poslovanja i iznalaženju novih izvora financiranja, te repozicioniranju HKC-a u javnosti. Stipić je najavio otvorenost Centra k mladima, ali i iskusnim profesionalcima, te timski rad na svim razinama, kao i izradu strategije razvoja. Prema njegovim riječima programsku produkciju, osim Dužijance, Velikog prela, božićnih i uskrsnih koncerata, trebaju činiti i programi kroz koje se mogu afirmirati pojedinačni autorski projekti, kulturna suradnja s institucijama i udrugama unutar hrvatske zajednice, Srbije, Hrvatske i međunarodna, kroz radionice i edukacije.

„HKC treba u javnosti biti višeznačni simbol hrvatskog zajedništva, kulture i identiteta. Pa, nismo valjda mi inkorporirani u naš grad jučer i prekjučer. Mi smo gradili povijesne temelje ovoga grada, s njim rasli i nećemo pisati dnevnike samoće i otuđenosti nego želimo biti kreatori kulturne politike našega grada i okruženja, želimo biti kreatori nove arhitekture komunikacije", istaknuo je Josip Stipić.

Tekst: Slavica Mamužić
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima