Izbor najljepše Hrvatice izvan Republike Hrvatske u narodnoj nošnji

Objavljeno: 14.07.2014. Pregleda: 34

Najljepse Hrvatice2014-1Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini Stećak i Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Općine Tomislavgrad, te uz pomoć Vlade Hercegbosanske županije, organizirala je 28. lipnja 2014. godine Izbor najljepše Hrvatice izvan Republike Hrvatske u narodnoj nošnji. Na natjecanju je sudjelovalo dvadeset osam djevojaka iz dvadeset i jedne države, i to iz Novoga Zelanda, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Čilea, Perua, Mađarske, Njemačke, Srbije (Vojvodine), Austrije, Belgije, Italije, Slovenije, Crne Gore, Češke, Slovačke, Rumunjske, Makedonije, Kosova i Španjolske, te Bosne i Hercegovine.

Najljepse Hrvatice2014-4Tom prigodom Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske je naglasila kako je zajednički konsenzus svih u Republici Hrvatskoj da su Hrvati izvan RH hrvatski nacionalni interes te naš veliki kapital i bogatstvo.„Poticati i jačati veze Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske na svim poljima jedna je od temeljnih zadaća Državnog ureda. Stoga sustavno i učinkovito podupiremo niz važnih i kvalitetnih projekata – od Male škole hrvatskog jezika u Buenos Airesu, Hrvatskog bala u Beču, izgradnje studentskog doma u Sarajevu, Večernjakove domovnice u Bad Homburgu do Dana kosidbe u Kupresu. I ova manifestacija je na još jedan način povezana s radom Državnog ureda. Naime, mnoge od ovih prelijepih djevojaka koje vidite večeras su polaznice našeg programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj – Croaticuma“.

Predstojnica Krstičević je na koncu poručila: „Zaboraviti pretke znači biti potok bez izvora, stablo bez korijenja. Gledajući ove djevojke sigurna sam da svi sa zadovoljstvom možemo potvrditi da Hrvatska odnosno naše stablo ima dobro korijenje, a time i sigurnu i prosperitetnu budućnost. Jer ove djevojke nose Hrvatsku u srcu te nastavljaju baštiniti svoju tradiciju i osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu, ma gdje živjeli na što uistinu svi možemo biti ponosni“.

Najljepse Hrvatice2014-2Žiri koji je odlučivao o izboru činili su Nevenko Herceg, Frano Vukoja, Anica Kovač, Martina Budek, Željana Zovko i Petar Galić. Darinka Orčik iz Mađarske proglašena je najljepšom Hrvaticom, a predstavila se u santovačkoj šokačkoj nošnji Hrvata iz Mađarske. Za njezinu prvu pratilju izabrana je Ivana Kljajić iz Bosne i Hercegovine u gradskoj nošnji Hrvatica iz Dervente, dok je za drugu pratilju izabrana Lidija Sarić iz Vojvodine, u nošnji bunjevačkih Hrvata iz Tavankuta. Hrvate iz Vojvodine na izboru je predstavljala i Anita Đipanov iz Bačkog Monoštora u šokačkoj narodnoj nošnji Bačkog Monoštora.

Najljepse Hrvatice2014-3„Osobita mi je čast što sam mogla predstavljati ne samo bunjevačke Hrvate na ovome događaju, već i pridonijeti i tome da se i na ovome natjecanju čuje za Tavankut i njegove specifičnosti, slamarsku umjetnost i drugu kulturnu tradiciju našega kraja koju sam učena njegovati od svojeg djetinjstva. Organiziranost ovog izbora je na tolikoj razini da to nisam mogla niti zamisliti. Zahvaljujem svima koje su me sve vrijeme podržavali i na društvenim mrežama, te kojima sam bila favoritkinja i prije samoga proglašenja. Posebice zahvaljujem Kristini Kovačić, mojoj pratilji koja je sve dane bila uz mene i dotjerivala me i oblačila“, rekla je Lidija Sarić.

Tijekom petodnevnog boravka u Tomislavgradu ove su djevojke imale organizirani, bogati program od čega su najznačajniji posjet gradu Zagrebu i predsjedniku dr. Ivi Josipoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki, dok su se na zagrebačkom Bundeku susrele uz ručak i s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Osim posjeta hrvatskoj prijestolnici djevojke su imale prigodu obići Mostar i obnovljeni stari most, te Vitez i sam grad Tomislavgrad. Djevojke iz Vojvodine ovo su gostovanje realizirale uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Tekst i fotografije: I. D.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima