Izbor najljepše Hrvatice izvan Hrvatske

Objavljeno: 16.07.2020. Pregleda: 60

takmicenjeUdruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini Stećak i Hrvatska matica iseljenika i ove godine organiziraju Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. 
S obzirom na pandemiju virusa covid-19, te činjenicu da djevojke ne mogu putovati, ovogodišnja, sedma po redu, revija i izbor bit će održani online 10. srpnja 2020. godine, s početkom u 20 sati, na Youtube kanalu Udruge Stećak. 

Online revija            

Na ovaj pomalo neobičan način izbora prijavilo se 23 djevojaka koje će se predstaviti putem fotografija i kratkog promotivnog spota, te će biti uživo uključene u prijenos i imati priliku pozdraviti prisutne. Prijenos će biti emitiran na Trgu gange i hajdučke družine Mijata Tomića u Tomislavgradu, a kako najavljuju organizatori, na spomenutom Trgu će zasjedati prosudbena komisija koja će izabrati prvu i drugu pratilju, te najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Hrvatske za 2020. godinu.
Kao i prijašnjih godina, na ovome izboru sudjeluju djevojke hrvatskog porijekla, dobi od 18 do 30 godina. Najljepša djevojka, te prva i druga pratilja, dobit će lentu i prigodne darove, među kojima je replika tradicijskog nakita. S obzirom na situaciju, nagrade će im biti poslane poštom na kućnu adresu.
Na ovome natjecanju svih proteklih godina sudjelovale su i djevojke iz Vojvodine, a prije dvije godine Martina Romić izabrana je za najljepšu Hrvaticu izvan Hrvatske. I ove godine organizaciju oko ovoga natjecanja, te pripremu djevojaka na sebe je prihvatila Nada Sudarević, koja je djevojke fotografirala i snimila prigodne spotove. Tako će Hrvatice iz Vojvodine ove godine predstavljati dvije djevojke u bunjevačkoj i šokačkoj nošnji: Ana Horvacki i Dorijana Vučinac.

Ana Horvacki – Subotica 

Ana Horvacki učenica je 3. razreda Gimnazije Svetozar Marković, opći smjer u Subotici, te je članica folklorog odjela Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo
„U folkloru sam aktivna pet godina s malim prekidima i nošnja i oblačenje, a osobito bunjevačke nošnje mi nisu strani. Moram priznati kako sam bila iznenađena kada me je Nada Sudarević pitala bih li pristala sudjelovati na ovome izboru. Mojim bližnjima, kao i meni osobno, to je bilo iznenađenje, no, odmah sam bez razmišljanja pristala. Sada mogu reći kako su svi ponosni. Prošle godine sam čula za ovu reviju i izbor, a sada sam imala priliku i nešto više saznati, te evo i sudjelovati u njoj“, kaže Ana Horvacki, koja je inače jednostavna i skromna djevojka, te kako je rekla, nema neka velika očekivanja. 
Drago joj je da je mogla sudjelovati, a s obzirom na to da bi svaka djevojka voljela i biti izabrana, Ana je rekla kako ne želi o tome previše razmišljati, a ako bude izabrana među prve tri svakako će je taj podatak razveseliti i ispuniti, kao i njezine roditelje i prijatelje. 
Ana se predstavila u svili, koja je nalik na balske haljine iz vremena Austro-Ugarske, te tako na sebi ima bunjevačku šlingovanu bijelu košulju, svileni mider (prsluk), uštirkane podsuknje, svilu (svilenu suknju), svileni igrač (mašna oko struka), oko vrata ima dukate, a na nogama crne cipele. Naušnice su također u obliku dukata, a od kose je napravljena punđa. U ruci nosi ridikl (tašnu). 
Oko oblačenja Ani je pomogla Senka Horvat, a nošnja je iz fundusa HKC-a Bunjevačko kolo

Dorijana Vučinac – Vajska 

Dorijana Vučinac rođena je 7. srpnja 1993. godine. Osnovnu školu Aleksa Šantić pohađala je u Vajskoj, dok je srednju ekonomsku školu završila u Bačkoj Palanki. Nakon toga upisala je Poljoprivredni fakultet, smjer agroekonomija u Novom Sadu. Dok je bila u osnovoj školi, pohađala je hrvatski jezik i redovno je sudjelovala na natjecanju recitatora. Još kao mala gledala je starije župljane kako se za misu zahvalnicu oblače u narodnu nošnju i u tim lijepim šuškavim skutama i eklama odlaze na misu. Maštala je o danu kada će se ona moći tako lijepo obući i prošetati selom, te  pokazati što krije škrinja njene bake. Čim je malo stasala, učlanila se u HKUPD Dukat radi očuvanja tradicije bačkih Hrvata. Uživala je kao članica tadašnjeg Dukata u nastupima, gostovanjim, putovanjima. 
„Naša vajštanska nošnja je tako bogata, tako lijepa, pravo blago naših baka“, kaže Dorijana i dodaje: „Danas sam članica HKU-a Antun Sorgg i kada su me pitali da predstavljam nas vojvođanske Hrvate na sedmoj reviji na izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske vrlo rado sam pristala, jer svoju obiteljsku nošnju rado vadim iz škrinje i ponosno je nosim i pokazujem.“ 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V. i A. Š. )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima