Izborni Sabor HKUD-a „Vladimir Nazor“ Sombor

Objavljeno: 30.05.2018. Pregleda: 42

Izborni sabor nazor somborOvogodišnji Sabor Nazora bio je izborni, pa su se pročelnici sekcija tijekom podnošenja izvješća o radu osvrnuli na prethodno četverogodišnje razdoblje. U tom periodu aktivno je radilo svih devet sekcija udruge. Održane su sve tradicionalne manifestacije, realizirana gostovanja u Hrvatskoj, a neke od aktivnosti ostavit će traga u povijesti ove udruge. Navodeći najvažnije projekte stari, novi, predsjednik Mata Matarić izdvojio je obilježavanje 80. obljetnice Nazora, realizaciju emisije Mostovi kultura iz serijala Lijepom našom Hrvatske radiotelevizije, koja je realizirana 2015. godine, te obnovu fundusa nošnji i ruha, što je realizirano u 2016. godini. Tijekom prošlog mandata u Nazoru je organizirana nastava hrvatskog jezika, počela je raditi grnčarska sekcija, održan Prvi festival amaterskog folklora, a realizirani su radovi na obnovi dijela prostorija.

„Ono što nam predstoji, rekao bih povijesni projekt, je tiskanje knjige o salašima Nenadić Moj Nenadić. Neki od uglednih somborskih povjesničara odustali su od suradnje na ovoj knjizi, jer im se nije svidjela ideja da ta knjiga bude povijest hrvatskih – bunjevačkih salaša. Očekujemo da do Dužionice knjiga bude u rukama čitatelja“, kazao je Matarić.
On je podsjetio i na nemile događaje koji su pratili rad Nazora, a to su grafiti i razbijeni prozori na zgradi Hrvatskog doma.

Knjiga, novine, predstave...

Knjigu Moj Nenadić na Saboru je detaljnije predstavio urednik Miroljuba Alojzije Firanj. Prema njegovim riječima knjiga će biti tiskana u nakladi od 500 primjeraka, u tvrdom povezu, na 516 stranica i s oko 400 fotografija. Autori knjige sami su mještani Nenadića koji su živjeli i svjedočili o temama o kojima pišu. Ovo je i godina u kojoj će biti obilježena 20. obljetnica od tiskanja prvog broja Miroljuba, lista koji Nazor objavljuje četiri puta godišnje.
„Zahvaljujući potpori Hrvatske matice iseljenika i Silvija Jergovića završena je digitalizacija i svi brojevi Miroljuba bit će dostupni i u digitalnom obliku. U povodu obljetnice bit će tiskan jubilarni broj, a predstavit ćemo ga na Večeri Miroljuba. Za ovih 20 godina u Miroljubu je surađivalo 120 autora, objavili smo pjesme 41 pjesnika, a Miroljub je pripremalo 30 članova uredništva“, kazao je Firanj. Proteklo četverogodišnje razdoblje bilo je i razdoblje u kome je Nazorova dramska sekcija uspjela svake godine pripremiti po jednu predstavu. Rezultat rada Nazorovih glumaca vidjeli su i gledatelji u Hrvatskoj, a među gostovanjima treba istaknuti Dane hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu. Za četiri godine članovi pjevačkog zbora imali su 41 nastup, a osim starih bunjevačkih pjesama svoj repertoar sada obogaćuju i pjesmama iz Dalmacije, Zagorja, Hercegovine. Veslači Salašari somborski spremaju se za državno prvenstvo u natjecanju Dragon boat, koje će biti održano ovog mjeseca u Beogradu.

Natječaji

Pobrojan je samo dio aktivnosti Nazora, jer u okviru ove udruge aktivno radi devet sekcija: folklorna, dramska, pjevačka, literarna, tamburaška, sportska, likovna, sekcija za rukotvorine i uredništvo Miroljuba. Za sve te aktivnosti potreban je novac, a najveći dio sredstava osigurava se na natječajima. Prema izvješću koje je podnijela Marija Matarić, koja je angažirana na pisanju projekata, tijekom 2017. godine Nazor je na natječajima Grada Sombora dobio 477.000 dinara, pokrajinskih tajništava 265.000 dinara, a na natječajima iz Hrvatske 810.000 dinara.
„U ovoj godini od Grada Sombora Nazor će dobiti više od 800.000 dinara, što je skoro dvostruko više nego u 2017. godini“, kazala je Matarićeva.
Na prošlogodišnjem Saboru izmijenjen je Statut Nazora što je omogućilo ovoj udruzi da sudjeluje na većem broju natječaja.
Nakon podnošenja svih izvješća izabran je Upravni odbor od 30 članova, a većina je u ovom upravljačkom tijelu bila i u prethodnom mandatu. Upravni odbor izabrao je Matarića ponovno za predsjednika, a Ivica Pekanović izabran je za dopredsjednika Nazora.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima