Izložba o hrvatskom znanstveniku Bogdaniću i obljetnici dovršetka Lipszkijeva zemljovida Ugarske

Objavljeno: 15.09.2014. Pregleda: 44

Tragac-za-zvijezdamaIzložba „Tragač za zvijezdama“, na kojoj su predstavljeni radovi hrvatskog znanstvenika, matematičara, astronoma i geodeta Danijela Mirka Bogdanića, otvorena je 29. kolovoza 2014. godine u Gradskom muzeju Subotica, u okviru programa obilježavanja Dana grada. Izložba je posvećena 250. obljetnici rođenja Bogdanića i 200. obljetnici dovršetka Lipszkijeva zemljovida Ugarske, čija je replika dio postavke, kao i još nekoliko izvornih bogato ilustriranih listova i panoa. Izložba „Tragač za zvijezdama“ predstavlja izvanredan Bogdanićev znanstveni rad, prikazana je korespondencija s raznim ustanovama, podaci o školovanju, molbe za zaposlenje, itd. Organizatori izložbe su Hrvatski državni arhiv, Mađarski državni arhiv, Povijesni arhiv Subotica i Gradski muzej Subotica.

Tragac-za-zvijezdama-2„Željeli smo pokazati ovom izložbom blago koje se čuva u našim arhivima. Izložbama koje putuju, ne samo kroz arhive nego i izvan granica, pokazuje se što je to što se u arhivima čuva, u njihovim spremištima, koji su kilometri, kilometri gradiva i koje većina građana nikako ne vidi ili ima rijetku priliku vidjeti. Druga stvar je pokazati naše zajedničko nasljeđe, ovih krajeva i ovih regija, i pokazati koliko još ima neistraženih stvari i koliko se toga u arhivima može otkriti i naći. Ova izložba, koja pokazuje rad jednog istaknutog znanstvenika, koji je u Mađarskoj jako poznat i priznat matematičar i astronom, a u Hrvatskoj gdje je rođen, u Virovitici, gotovo potpuno nepoznat, pokazala je koliko još ima značajnih ljudi, djela, događanja, koji su neotkriveni“, kazala je Vlatka Lemić, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva, koja je autorica izložbe uz Csabu Reisza, zamjenika ravnatelja Mađarskog nacionalnog arhiva.

Tragac-za-zvijezdama-4Csaba Reisz je još kao student pisao rad o Jánosu Lipszkom, te je kasnije istražujući ovu temu iz Mađarskog arhiva skupio građu iz 17 različitih ustanova iz Hrvatske, Slovačke, Austrije, Mađarske, Rumunjske i Srbije. Za subotičku izložbu tiskan je i novi katalog u kojemu je prvi put objavljen Bogdanićev rukopis iz slovačkog arhiva, koji je do sada bio neotkriven i neobjavljen. Govoreći o suradnji dvaju arhiva iz Hrvatske i Mađarske, Csaba Reisz je podsjetio kako je na izradi Lipszkyjeva zemljovida Ugarske sudjelovalo oko 150 osoba, te istaknuo kako niti jedan historiografski projekt nije istražen kao ovaj.

Tragac-za-zvijezdama-3Mirko Danijel Bogdanić, hrvatski matematičar, astronom i geodet iz XVIII. stoljeća (Virovitica, 1762. – Budim, 1802.) studirao je matematiku, fiziku i astronomiju u Budimu i Pešti (1782. – 1785.), te astronomiju u Beču (1793. – 1795.). Od 1786. predavao je matematiku i grčki na akademiji u Velikom Varadinu, a u Beču je 1792. kod Josipa Baumeistera tiskao svoje značajno povijesno djelo na hrvatskom jeziku, pod naslovom Dogodjaji svieta, Dio I. Primjerak ovog djela čuva se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a njegovo značenje je veliko, ne samo činjenicom da je krajem XVIII. stoljeća napisano i tiskano na hrvatskome jeziku u Beču, već i po svom gotovo suvremenom multidisciplinarnom pristupu znanosti. Od 1796. Bogdanić je djelovao kao drugi, te prvi asistent na budimskoj zvjezdarnici. Kruna njegova znanstvenoga rada je rad na izradi velikoga preglednog zemljovida Kraljevine Ugarske, vojnoga časnika Monarhije, Jánosa von Lipszkoga. Lipszky je angažirao Bogdanića na geodetsko-astronomskim mjerenjima, te ga je godine 1798. austrijski car i službeno imenovao carskim mjernikom. Od 1799. do 1801. godine trajao je iscrpan mjernički rad na terenu i izračunavanja. Iscrpljen bolešću, 1802. Bogdanić umire. Lipszky je dovršio zemljovid, koji je objavio 1806. u Pešti, pod nazivom Mappa generalis regni Hungariae : partiumque adnexarum Croatiae, Slavoniae, et confinium militarium magni item principatus Transilvaniae... adjectis finibus provinciarum Bukovinae, Galliciae, Silesiae, Austriae, Styriae, Carinthiae, Carnioliae, Dalmatiae, Bosniae, Serviae, Valachiae et Moldaviae. Zemljovid se sastoji od 12 dijelova, te je izrađen tehnikom bakroreza. Nacionalna i sveučilišna knjižnica posjeduje nekoliko primjeraka zemljovida.

Tragac-za-zvijezdama-5-mPrvi korak u suradnji
Podsjećajući kako je izložba „Tragač za zvijezdama“ postavljena u Gradskom muzeju, jer Povijesni arhiv nema svoj odgovarajući prostor za izlaganje, ravnatelj subotičkog arhiva Stevan Mačković istaknuo je kako su upravo s ovom izložbom po prvi puta ugošćeni kolege iz Budimpešte i Zagreba. „Sve to što je vezano s ovom izložbom samo svjedoči o tome da jedino otvorenost, povezanost, umreženost, suradnja arhiva i drugih ustanova, može uroditi plodom. Ovo smatram tek prvim korakom u budućoj suradnji ovih ustanova iz Budimpešte i Zagreba s našim arhivom“, kazao je Mačković i najavio skoro prikazivanje filma o Golom otoku, nastalog u produkciji Hrvatskog državnog arhiva.

Otvarajući subotičku izložbu, pomoćnica gradonačelnika za kulturu Etela Jerinkić kazala je kako se, premda je ime Mirka Danijela Bogdanića malo poznato, on ubraja u niz zaboravljenih velikana koji su u svoje vrijeme bili veoma poznati i cijenjeni, a rezultati njegova rada priznati su u više europskih država, te izložbu smatra doprinosom da se ta nepravda nekako ispravi. „Smatram kako ova izložba treba biti doprinos boljem tretmanu znanstvenika i znanosti općenito, koja je u onim vremenima, a i danas, nekako u zapećku i nedovoljno tretirana. Zbog toga smatram da je ovo veoma značajan način da se ta pozicija znanosti i znanstvenika popravi samim tim što danas u postindustrijskom društvu više nisu presudni materijalni faktori nego upravo nematerijalni – znanost, znanje i informacija“, kazala je Jerinkić.

Izložba se može pogledati do 30. studenoga 2014. godine.

Tekst: S. M.
Fotografije: Hrvatska riječ i Subotica.com

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima