Izložba pejzaža i veduta Jasne Melvinger u Petrovaradinu

Objavljeno: 22.11.2011. Pregleda: 61

U Galeriji „Jelačić" u Petrovaradinu 9. studenoga 2011. otvorena je izložba pejzaža i veduta pjesnikinje, književnice, sveučilišne profesorice i slikarice, prof. dr.Jasne Melvinger. Tematski raznovrsni likovni ostvaraji ove umjetnice, koja je slikala mrtvu prirodu, barokno dizajnirane predmete i portrete, pokazali su nam kako je umjetnica stvarala jedan čudesni, razigrani svijet boja, viđenja, želja i stvarnosti.

Nakon pozdravne riječi predsjednika HKPD-a „Jelačić" Josipa Pokasa, koji nije krio oduševljenje što je upravo ova galerija domaćin izložbe koja je prvi put dostupna javnosti, izložbu je otvorio likovni kritičar Sava Stepanov. Govoreći o umjetnici koja je u stalnoj potrazi za stvaralaštvom i isticanjem vlastita senzibiliteta, Stepanov je istaknuo:

„Ono što je u njenom vidokrugu, umjetnica pretvara u fine lirske zapise. U svim ostvarenjima Jasne Melvinger ponajviše uzbuđenja, senzacije i senzibiliteta postoji u njenom odnosu prema liniji. To odista primarno likovno sredstvo ove umjetnice posjeduje veoma široku skalu mogućih konstituiranosti. Jasnina linija je senzibilna, lepršava, zavodljiva, arabeskna, razigrana, nervozna, hitra i dinamična, ili je puna, troma, teška i snažna, usporena, dramatična, skoro zagrebana, iskopana iz dubine papira ili iz dubine duše. U svim tim crtežima linija nije ništa drugo do kardiogramski zapis kojim su jasno i točno zabilježeni otkucaji umjetničina srca, sva njena uzbuđenja i svi njezini umjetnički i egzistencijalni nemiri. Kada se bavi pejzažnim prizorom ili se posvećuje figuri, kada je zabavljena temom mrtve prirode ili problemom interijernih kompozicija, ona linijom obuhvaća oblik i određuje mu karakteristike istodobno i opet baš linijom iskazuje svoj odnos prema nacrtanoj predstavi. Ona je umjetnica koja crtežom objavljuje čitav svoj umjetnički stav, svoj likovni, poetski i metaforični odnos prema aktualnom svijetu, uspijevajući linijom ilustrirati stanje svijesti u vremenu u kojem živimo i preživljavamo. Ona je umjetnica sposobna pred takvim svijetom u sebi pronaći vlastite vrijednosti koje osiguravaju dijalektički proces, koji tvoračkim principima ostvaruje univerzalne vrijednosti kojima je moguće prevladati opterećujuće osjećanje epohalne krize tijekom svih tih nesretnih i tmurnih godina."

jasna melvingerGovoreći o vlastitoj izložbi, Jasna Melvinger podijelila je s nama sljedeće:

„Izložila sam tridesetak svojih pastela, akvarela, crteža tušem i slika u kombiniranoj tehnici. Sve su to moji radovi koji su nastajali 90-ih godina u doba kada sam veoma pasionirano slikala, nastojeći se na neki način suprotstaviti izolaciji, čami, samoći ratnih godina. Slikala sam s balkona mog nekadašnjeg novosadskog stana. Slikala sam bogatu panoramu koja se širila preda mnom, Dunavac s plovilima i splavovima, Ribarsko ostrvo i pejzaže Ribnjaka, Kamenice, sve do Beočina i Crvenog Čota. Zanimljivo je reći da sam na svojim radovima slikala i prizore kojih danas više nema, kada je u pitanju Most slobode ili zgrada RTV-a, objekti koji su nestali pod NATO bombama. Izlagala sam i veće formate, ali ove radove manjeg i srednjeg formata nikada ranije nisam imala prigodu izložiti, tako sam i odgovorila na molbu ravnatelja Galerije 'Jelačić' i sada imam zadovoljstvo izlagati u svom rodnom gradu".

Izložba Jasne Melvinger u Galeriji „Jelačić" na Petrovaradinu može se pogledati do četvrtka, 24. studenoga.

Tekst i fotografija: Ankica Jukić-Mandić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima