Izložba radova s trećeg saziva kolonije „Stipan Šabić“

Objavljeno: 22.04.2014. Pregleda: 43

Izlozba kolonija sabic2014Izložba radova s trećeg saziva Međunarodne umjetničke kolonije „Stipan Šabić“ Hrvatske likovne udruge „Croart“, bila je upriličena od 31. ožujka do 13. travnja 2014. godine u izložbenom prostoru Otvorenog sveučilišta u Subotici. Likovna kolonija „Stipan Šabić“ u kulturnom se prostoru vojvođanskih Hrvata izdvaja svojim organizacijskim pristupom, ali i kvalitetom nastalih djela. Međunarodni karakter uspijeva održati već tri godine, a uz to nastavlja i misiju likovnog pedagoga Stipana Šabića da se afirmiraju mladi likovni stvaratelji, rekao je urednik i novinar „Hrvatske riječi“, te autor uvodnog teksta kataloga ove izložbe, Davor Bašić Palković, urednik kulturne rubrike tjednika „Hrvatska riječ“.

„Likovna kolonija 'Stipan Šabić' prošle je godine prvi puta imala tematski okvir – subotičku secesiju, te time, makar u jednom segmentu, uspjela ujediniti svoje sudionike. Takvim je konceptom istodobno uspjela gostujuće umjetnike povezati s kulturnim nasljeđem lokalne sredine. Kao drugu važnu stvar držim i to da je kolonija, usprkos svim izazovima s kojima se kultura u financijskom smislu suočava, uspjela održati međunarodni karakter, što svakako pridonosi kulturnoj razmjeni. Možda najznačajnijim držim da se među sudionicima i ove godine našlo nekoliko umjetnika mlađe generacije, čime je nastavljena dobra praksa vezana uz jedan od ciljeva ove kolonije, a to je upravo prilika za promociju mladih likovnih stvaratelja“, rekao je Davor Bašić Palković otvarajući ovu izložbu i dodao:

„U tom smislu valja joj zaželjeti opstanak u predstojećim vremenima kada će se za kulturu izdvajati sve manje sredstava ili će se kultura tumačiti kao luksuz ili, u najekstremnijoj varijanti, kao incident. S druge strane, ukazao bih i na to da prostora za unapređenje rada kolonije ima i da se on može tražiti u proširivanju polja vizualnih medija u kojima sudionici stvaraju. Prije svega mislim na uvođenje nekih novih medija poput grafike, fotografije, video performansa, land arta i drugog“.

Na izložbi se, uz prigodan katalog, moglo vidjeti tridesetak radova nastalih na prošlogodišnjoj koloniji na salašu Paje Đurasevića, koje je naslikalo 12 umjetnika iz Rumunjske, Češke, Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Sudionici
Sudionici kolonije „Stipan Šabić 2013.“ bili su: Ovidiu Corneliu Salagean i Serban Sabin Rosca iz Rumunjske, Dubravko Mokrović i Ivica Mareković iz Hrvatske, Irena Cakirpaloglu iz Češke, Tamás Török, János Sebestyén i Minerva Patrícia Varga iz Mađarske, te domaći autori Hunor Gyurkovics, Zita Suhajda, Kristina Kovačević i Selma Kahrimanović.

Kolonija bi ove godine, prema planu, trebala biti održana u mjesecu kolovozu, rekao je predsjednik udruge „Croart“ Josip Horvat.

„Ove godine kolonija će biti održana u kolovozu, kada će se ponovno okupiti 12 do 14 umjetnika, od kojih će četvero, petoro biti mladi, oni koji su lani završili akademije ili su na 4. godini, kako bismo i njih promovirali. Ove godine teme će biti 'subotička secesija' i 'vojvođanski ruralni motivi'“.

U sklopu otvorenja izložbe priređen je i kraći prigodni program u kome su sudjelovali vokalna solistica Antonija Piuković i gitarist Robert Đivanović s nekoliko španjolskih numera te mlada recitatorica Claudia Karan.

O radu ove kolonije, osim Davora Bašića Palkovića, pisao je i povjesničar umjetnosti iz Zagreba Stanko Špoljarić, a otvorenju je prisustvovao i konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Neven Marčić.

Tekst: Nela Skenderović
Fotografija: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima