Izložba slika Ivana Šarčevića i Snežane Kujundžić u Subotici

Objavljeno: 29.05.2014. Pregleda: 49

Izlozba Sarcevic Kujundzic2014Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ priredio je samostalnu izložbu slika dvoje članova likovnog odjela Centra – Ivana Šarčevića i Snežane Kujundžić, koja se mogla pogledati od 13. do 18. svibnja 2014. godine u galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Voditeljica likovnog odjela Nedeljka Šarčević je, pozdravljajući nazočne na otvorenju izložbe, istaknula kako se iz životopisa ovo dvoje slikara može vidjeti da su vrlo ambiciozni, radni i uspješni u stvaralačkom radu.

O izloženim radovima govorio je likovni kritičar Mile Tasić. Po njegovim riječima, Ivan Šarčević vrlo smjelo ulazi u odnose između sjene i svjetla, između dubine i onoga što se nalazi u prvom planu slike, stvarajući jedan vrlo razbokoreni ambijent. „On sebe izaziva birajući one najteže pejzaže, ne zadovoljavajući se onim jednostavnim i uobičajenim. Bira najteže prizore da bi ih potom prenio na platno. U njegovim ‘mrtvim prirodama’ možemo uočiti strpljiv zanatski rad. Mislim kako je njegova slikarska vještina, bez obzira slika li u ulju ili pastelu, na zavidnoj razini“, kazao je Tasić zaključivši kako se radi o iznimnom stvaraocu koji nam pomaže uočiti i osjetiti ljepotu kraja u kojem živimo.

Govoreći o stvaralaštvu Snežane Kujundžić, Tasić je istaknuo njezine portrete, ocijenivši ih kao „autentične, pedantne i gotovo fotografske“. Osim njih, Kujundžić radi i pejzaže, ali se upustila i u apstrakciju, u, kako je naveo, filozofski dio slikarske opredijeljenosti. „Na ovim ćemo radovima vidjeti borbu dobra i zla, na nekim radovima se vješto poigrava sa svekolikim čovječanstvom, ali uvijek ističući ono što je ponajbolje u njemu. Ono što je plemenito, i ono što će pobijediti“, rekao je Tasić dodavši kako je Kujundžić, sudeći prema prikazanim djelima, strpljiva, uporna i dosljedna autorica.

Prigodom otvorenja izložbe nastupili su i tamburaši HKC-a „Bunjevačko kolo“, kao i recitatori Nina Šarčević i Darko Ćakić.

Tekst i fotografija: D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima