Izložba „Suvremeni hrvatski nakit“ u Novom Sadu

Objavljeno: 29.04.2010. Pregleda: 60

Izložba pod nazivom „Suvremeni hrvatski nakit" otvorena je u utorak, 27. travnja, u Muzeju Grada Novog Sada, pred brojnom publikom koja je ispunila izložbeni prostor. U ime Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici izložbu je otvorila generalna konzulica mr. Ljerka Alajbeg nakon riječi domaćina, ravnateljice Muzeja Grada Novoga Sada Vesne Nedeljković Angelovski. Otvorenju su prisustvovali ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, konzulica savjetnica i organizatorica izložbe Vesna Njikoš Pečkaj, zamjenik Pokrajinskog tajnika za upravu, propise i nacionalne manjine Mato Groznica, samostalna stručna suradnica Zavoda za kulturne programe i projekte Katarina Čeliković, te predstavnici hrvatskih udruga u Novom Sadu.

nakit novi sad 3„Na izložbi koja je pred nama zapravo su upotrebne skulpture minijaturnog karaktera. U raznovrsnoj ponudi industrijskog svakodnevnog i svečanog nakita, napravljenog od umjetnog materijala ili izuzetno skupih plemenitih materijala, ovakve maštovite autorske kolekcije zaista predstavljaju izuzetak. Sloboda izbora iz šarolike ponude modnih trendova naglašava delikatnost personalizirane estetike jer nakit, osim što uljepšava, određuje onoga tko ga pravi i onoga tko ga nosi - rekla je na otvorenju izložbe u ime domaćina ravnateljica Muzeja Grada Novoga Sada Vesna Nedeljković Angelovski. Ona je izrazila zahvalnost organizatorima što će novosadska publika biti u prilici vidjeti ovu unikatnu izložbu.

Da je kultura najbolja poveznica naroda potvrdila je generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici mr. Ljerka Alajbeg, rekavši kako je ova izložba projekt Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u suradnji s Gliptotekom HAZU, koja je do sada predstavljena u europskim gradovima kao što su Prag, Bratislava, Helsinki, Pečuh i Baja, a nakon Subotice izložba se postavlja i u Novom Sadu, nakon čega ide u Maleziju.

nakit novi sad 4„Ovim i sličnim projektima nastoji se suvremena hrvatska umjetnost predstaviti i povezivati narode i zemlje, a kultura možda najbolje povezuje nas, koji smo bili u niz zajedničkih država pa se dobro razumijemo. Kulturna suradnja između ovih krajeva i Republike Hrvatske je dragocjena i nužna i treba ju i dalje njegovati i razvijati", rekla je među ostalim generalna konzulica Ljerka Alajbeg otvarajući izložbu.

Na izložbi je prikazan umjetnički nakit koji je izradilo 16 odabranih autora nakita: Stjepan Balja, Mario Beusan, Boris Borović, Mara Borović Fabijančić, Rea Boschi Gogolja, Vera Dajht Kralj, Eta Linćir, Lazer Rok Lumezi, Eva Lumezi Šimatović, Zlatko Ordčić, Karolina Pernar, Luka Petrinjak, Boris Pokos, Nenad Roban, Max Škledar i Davor Šuk.

Na početku otvorenja ove izložbe kompoziciju „Tambura Paje Kolarića" Josipa Andrića izveli su Nenad Temunović na tamburaškom čelu i prof. Saša Grunčić na klavijaturi.

Izložba je realizirana u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Subotici i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a moći će se pogledati do 10. svibnja.

 

nakit novi sad 2

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Noć muzeja u Tavankutu
  • Noć muzeja u HKC Bunjevačko kolo
  • Noć muzeja u Zavodu - izložba posvećena Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima