Izložba božićnjaka u organizaciji KD-a Ivan Antunović u Subotici

Objavljeno: 08.01.2020. Pregleda: 51

bozicnjaciZa bunjevačke Hrvate jedan od osnovnih simbola Božića je kolač božićnjak na kojemu je od tijesta uprizorena Sveta Obitelj za vrijeme Isusova rođenja. Izložbu ovakvih kolača koje žene, i starije i mlađe, rado prave organizira nekoliko društava s hrvatskim predznakom na sjeveru Bačke, a u Subotici ju već 23 godine unazad organizira Etnološki odjel Blaško Rajić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović u Subotici. Ove godine izložba je otvorena 7. prosinca u predvorju Gradske kuće, a trajat će do sutra, 14. prosinca. 

Štalica u kući

„Izložbu organiziramo još od 1997. godine kako bismo promovirali božićnjake, jer su oni bitan dio Božića i baštine bunjevačkih Hrvata. Nekada su se božićnjaci pravili, jer je puno ljudi živjelo na salašima koji su bili udaljeni od crkve te je na ovaj način betlehemska štalica mogla biti u svakoj kući – za božićnjak se od tijesta izrađuju Marija, Josip i Isus te sve domaće životinje koje su se mogle vidjeti na salašu”, navela je pročelnica Etnološkog odjela Blaško Rajić Jelena Piuković.
Izložbu je otvorila s. Silvana Milan, iz Družbe Kćeri Milosrđa, koja slavi 100 godina postojanja.
„U svakom božićnjaku, a osobito u figurama na njima, prepoznaje se vaša ljubav prema Svetoj Obitelji, prema Isusu, Mariji i Josipu. Na svakom izloženom božićnjaku prepoznaje se božićna radost vaše obitelji. U ovdje izloženim božićnjacima prepoznajem i ljubav bunjevačkih Hrvata prema malom Isusu u kojem gledamo spasitelja svijeta i otkupitelja čovjeka, ali i ljubav prema našim divnim božićnim običajima”, rekla je s. Milan. 
U ime organizatora prisutnima se obratio i pročelnik odjela za znanost, književnost i umjetnost Josip Andrić pri KD-u Ivan Antunović Svetislav Milanković. Rekao je kako ova izložba božićnjaka i sam kolač ukazuju na ono što slijedi – Božić, te uveličavaju ove preostale dane došašća.  
Na izložbi su izloženi božićnjaci iz Subotice, Tavankuta, Male Bosne, Đurđina, Žednika i Sombora. 

Uči se na radionicama

Kao i svake godine do sada, i ove su održane radionice diljem Subotice i okolice kako bi se ovaj božićni običaj i vještina prenijeli i na mlađe generacije.
Upravo na jednoj takvoj radionici prije nekoliko godina figurice od tijesta je naučila praviti i Slavica Prćić iz Đurđina, koja od tada svake godine izlaže svoj božićnjak na izložbi u organizaciji KD-a Ivan Antunović, a od prošle godine i u Đurđinu. 
„Od kako sam naučila praviti božićnjak, uvijek ga rado izlažem jer volim našu tradiciju i želim da ona živi. Svake godine usavršavam božićnjak i daleko je on od onih najboljih, ali mi je drago kad vidim da su svi različiti. Dok sam još radila, nisam ga imala vremena praviti, ali sad kad sam u mirovini rado idem na radionice i izložbe. Božićnjak je za mene simbol Božića i ne mogu ni zamisliti ovaj blagdan bez njega”, navodi Prćić. 
Kaže ona i da je godinama unazad na radionicama prikupljala savjete kako se figurice rade, te da je nadošla na recept kojim uspiju – tijesto mora biti jako tvrdo, napravljeno od oštrog brašna i mora biti toliko izrađeno da se sjaji. 
Radionice su organizirali HKPD Matija Gubec u Tavankutu, HKPD Đurđin u Đurđinu, župa u Žedniku, a u Subotici Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo, župa Uskrsnuća Isusova, Osnovna škola Matko Vuković te vrtići Marija Petković – Sunčica i Marija Petković – Biser.
Uz izložene božićnjake, priređene su i dvije prodajne izložbe: Likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice i Likovno-slamarskog odjela HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, a program je uveličao i dječji zbor subotičke župe Uskrsnuća Isusova. 

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima