Izložba crteža Ružice Miković Žigmanov u Novom Sadu

Objavljeno: 11.05.2021. Pregleda: 43

ruzica izlozbaIzložba crteža Ružice Miković Žigmanov mogla se pogledati od 7. do 13. travnja 2021. godine u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu. Subotička likovna autorica izložila je ukupno 128 radova – malih apstrakcija u obliku kvadrata, objedinjenih u grupama od po 16 komada.

Na otvorenju izložbe Miković Žigmanov je naglasila ponos i zahvalnost na pruženoj mogućnosti i prilici da ove radove premijerno prikaže u Svilari i u Novom Sadu.

„Čast mi je izlagati u ovako suvremenom prostoru, kulturnom, umjetničkom, kreativno-poticajnom ambijentu. Grad Novi Sad je zasluženo dobio titulu Europske prijestolnice kulture, tako da je i ova izložba zabilježena na široj mapi kulturnih događanja, što mi je opet velika čast", kazala je ona.

Intimne priče i skrivene poruke

Osim autorice, na otvorenju izložbe govorili su i upravitelj Fondacije Spomen-dom bana Josipa Jelačića Darko Polić koji se osvrnuo na značaj Svilare u kojoj je izložba prikazana, dok je profesor novosadske Akademije umjetnosti mr. Darko Vuković otvorio izložbu naglašavajući vrijednost i posebnost prikazanih crteža.

„Ružičin rad pratim nekoliko godina i uvijek sam imao neke komentare i izmjene. Međutim, ovi radovi su u meni izazvali neočekivane emocije i veliki šok. Kada sam vidio te crteže, bio sam više nego ugodno iznenađen. Svaki crtež ima vrlo intimnu priču i skrivene poruke. Crteži su nabijeni asocijacijama, emocijama, vrlo snažnom ekspresijom, dok je figuracija vrlo mudro izbegnuta. Ti crteži su postali jedna cjelina, priča, koju svatko može čitati na svoj način, a ja sam ih doživio kao neku vrstu iščitavanja snova", kazao je Vuković.

Odnos crne i bijele

Autorica kaže kako su izloženi radovi nastali u akrilik tehnici, isprobavajući odnos crne i bijele boje te kako su imenovani crtežom kao širim pojmom, premda ih je, uvjetno rečeno, crtala špaklom.

„Odabirom slobode, oslobođena usiljene preciznosti i realističnosti, vođena spontanošću, intuicijom, prvobitno bih krenula u priču iz nekoliko kapljica crne boje, da bih im na kraju suprotstavljala bijelu. Slike su nastajale iz slobode, mog apstraktnog mišljenja, iz mog unutrašnjeg stanja. Nekad je to bio rezultat slučajnih asocijacija, koje bih, ukoliko bi mi se dopale, u daljnjem radu na crtežu konkretizirala, a nekad namjernih ukoliko bi me nešto potaklo u tom trenutku da upravo to naslikam. Uglavnom, za mene je to bila zanimljiva igra preplitanja slučajnog i namjernog, koja je trajala od studenog prošle godine sve do vremena uoči izložbe", kaže Miković Žigmanov.

Dodaje i kako su prije publike njezine radove pogledale likovno kompetentne osobe: profesor mr. Darko Vuković kao i profesor dr. Aleksandar Botić s novosadske Akademije umjetnosti, od kojih je dobila vrlo pozitivnu kritiku i poruku da crteže javno predstavi.

Ružica Miković Žigmanov slikanjem se aktivno počinje baviti 1995., kada u Subotici pohađa

sate kod likovnog pedagoga Stipana Šabića. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama i likovnim kolonijama, a ovo joj je prva samostalna izložba. Članica je Hrvatske likovne udruge Croart iz Subotice. Osim slikanjem, bavi se ilustracijama.

Izvor: Hrvatska riječ (K. Ivković Ivandekić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima