Izložba Gorana Trbuljaka u subotičkoj Galeriji „dr. Vinko Perčić“

Objavljeno: 05.02.2016. Pregleda: 34

Goran TrbuljakSU2016Goran Trbuljak je jedan najvažnijih hrvatskih konceptualnih umjetnika. Djeluje od početka 70-ih godina, a prepoznatljiv je po radovima u kojima propituje shvaćanja pozicije umjetnika, umjetničkog djela te institucija koje se umjetnošću bave. Nekima od tih pitanja bavi se i njegova izložba Umjetnik bez galerije je kao krumpir bez friteze koja je otvorena 28. siječnja 2016. godine u Galeriji Dr. Vinko Perčić u Subotici. Izložbu čini serija od oko 150 crteža nastalih prošle godine. Boraveći u glavnom gradu Francuske, Trbuljak je izradio crteže blizu 300 tamošnjih galerija, te ih njihovim vlasnicima ponudio na kupnju. Kako se u pratećem tekstu izložbe navodi, originalna početna cijena svakog crteža je 2.500 eura.

„No predlažem, vi kupujući od mene kao da kupujete od bilo kojeg vašeg umjetnika, automatski plaćate 1.250 eura, iznos koji je umanjen za 50 posto zadržavajući tako svoju standardnu proviziju za prodaju odnosno kupnju. Ako je kod vas uobičajena veća provizija, ne oklijevate mi to naglasiti. Zatim, nudim uobičajenih 20 posto popusta, u vašem slučaju zato jer ste jedini mogućni siguran kupac crteža ili takozvani ‘prvi kupac danas’. I došli smo do iznosa od 1.050 eura. Naravno da i dalje ima prostora za dogovor o zadnjoj cijeni, ali u konačnici ona nikako ne bi mogla biti niža od 1.000 eura. Moguće je i plaćanje u ratama“, navodi se u tekstu.

Goran Trbuljak (Varaždin, 1948.) je diplomirao kao grafičar-slikar na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a potom i na Akademiji za kazalište, film i televiziju – odsjek filmskog i televizijskog snimanja. Kao slikar izlagao je na mnogobrojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Kao kamerman ili direktor fotografije snimio je dvadesetak igranih filmova te isto toliko dokumentarnih i ostalih kratkih filmova. Realizirao je i nekoliko kratkih animirano-eksperimentalnih filmova. Neki od njegovih radova, slikarskih i filmskih, bili su i nagrađivani. Radi kao nastavnik na ADU u Zagrebu.

Trbuljak kaže kako do sad nije prodao nijedan rad što, među ostalim, može ukazivati na loše poslovanje galerije, a samim time i o nimalo boljem statusu umjetnika danas. „Sada se djela prodaju na umjetničkim sajmovima. Uvjeti su takvi da će opstati samo galeristi koji imaju najviše novaca, koji mogu platiti da sudjeluju na sajmovima, koji prodaju velike i važne umjetnike. Ti sajmovi nisu nešto što bi umjetnici trebali vidjeti, jer tu padaju sve iluzije. Kao i na mojim radovima, u galerijama često nema ljudi. Možda će se galerije uskoro početi zatvarati, kao što je to već slučaj s knjižarama“, kaže Trbuljak.

Ravnatelj Galerije Dr. Vinko Perčić Spartak Dulić kaže kako i raniji radovi Gorana Trbuljaka odišu humorom, ironijom, ali i samokritikom svoje pozicije umjetnika unutar sustava. „Poznati su njegovi statementi poput ‘Sama činjenica da je nekom dana mogućnost napraviti izložbu je važnije od onoga što će na toj izložbi biti pokazano’, ili ‘Star i ćelav tražim galeriju’“, podsjetio je Dulić.

U sklopu izložbe, u podrumu Galerije mogu se pogledati i animirani filmovi ovog autora.

Izložba Umjetnik bez galerije je isto što i krumpir bez friteze u Galeriji Dr. Vinko Perčić može se pogledati do 26. veljače, svaki radni dan od 7 i 30 do 18 i 30, i subotom od 10 do 14 sati.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima