Izložba Ivana Posavca u Galeriji „Dr. Vinko Perčić“ u Subotici

Objavljeno: 14.12.2018. Pregleda: 49

Izlozba Ivana PosavcaDanašnja sveopća mogućnost pravljenja fotografije ne znači obvezno i sposobnost umjetnički vrijednog iskaza, ukazuje Ivan Posavec, ugledni hrvatski fotograf koji je karijeru gradio i stvorio radeći za brojne listove. Kako kaže, njegove fotografije nisu samo trebale biti odraz stvarnosti već i jednoga dubljeg promišljanja. Izložba izabranih djela Ivana Posavca otvorena je u subotičkoj Galeriji Dr. Vinko Perčić dana 26. listopada 2018. u 19. sati.

Fokus postava je na fotografijama koje je Posavec objavljivao u zagrebačkom omladinskom časopisu Polet, osobito popularnom 80-ih godina prošloga stoljeća. Ovjekovječene trenutke, i to u crno-bijeloj tehnici, ostavio je budućim naraštajima kao kritičko i edukativno gradivo.
„Moja ljubav je bila novinska fotografija. Cijeli život sam bio novinski fotograf, radio sam za Vjesnik, Arenu, Gloriju, Studentski list itd... Surađivao sam s listovima po cijeloj bivšoj ‘Jugi’. Dakako radio sam i u Poletu, a ove izložene fotografije pripadaju tome razdoblju. Imaju gotovo 40 godina“, kaže Posavec.

Komentari i kritike

Kako navodi autor, svaka od izloženih fotografija je ili nekakvo likovno rješenje ili je kritika, putem gegova i likovnih komentara. Upravo je kritika temelj Posavčeva obzora. Zabluda je da svatko može biti fotograf, s obzirom na to da danas svatko može fotografirati, cijeni Posavac. Imajući u vidu da su tehničke mogućnosti za njezin nastanak danas daleko veće i dostupnije nego je to bilo ranije.
„Mislim da je odlično to što više nemamo ograničenja kao nekada. Išlo se katkada na teren s pola rolne filma, a sada imate prostora koliko god hoćete. Ako ste pravi, onda vam ništa nije problem. Odlično je da je velika konkurencija, da se tu pojavljuje što više ljudi. Iz te mase izađu pravi dečki“, smatra Posavec.
„Životni put“ fotografija Ivana Posavca je da su najprije objavljene u novinama, kao ilustracije neke priče ili priča za sebe. Potom su polako prelazile u galerije i muzeje, kao umjetnička djela. Tako se, među ostalim, nalaze i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Širi spektar motiva

Za razliku od većine suradnika Poleta koji su zanimanje usmjeravali k popularnim temama, Posavec ima širi spektar motiva i promišljanja, kaže ravnatelj i kustos Galerije Dr. Vinko Perčić Spartak Dulić.
„Za razliku od ostalih članova Poleta koje je zanimao popularni dio kulture, Ivana Posavca zanima jedan širi spektar motiva. On se bavi temama koje su na periferiji gradova i u ruralnim sredinama. Praktički, zanima ga veza između tih, rekao bih, socijalnih kronika. Vidi se da su te fotografije katkada grube i sirove, ali one takve moraju i biti, jer su prije svega realne. Tu nema nekakvog šaranja, s njih je uklonjen sentiment i zapravo prikazuju ove naše prostore sa svojim amorfnim ambijentima“, rekao je Dulić.
Polet nije bio samo list koji je bilježio događaje već je zahvaljujući nakladi od 150 tisuća primjeraka imao utjecaja i promovirao je mlade umjetnike. S razlogom njihov slogan je glasio: „Polet je kriv za sve“.
Ivan Posavec rođen je 1951. godine u Dužici pored Siska. U Zagreb dolazi 1969. godine studirati veterinu, no kasnije se potpuno posvećuje fotografiji. Diplomira filmsko snimanje 1980. godine u klasi profesora Tanhofera, a godinu kasnije postaje majstor fotografije. Najmlađim dobitnikom godišnje nagrade Fotografskog saveza Jugoslavije postaje 1984. godine, a 1992. godine dobio je nagradu Tošo Dabac. Ukupno je dobio pedesetak nagrada, a izlagao na oko tristo izložbi.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Jurić)

Obaveštenje o kolačićima