Izložba kipara Petra Hranuellija u Beogradu

Objavljeno: 11.02.2021. Pregleda: 54

kiparU beogradskoj Galeriji 73 priređena je izložba skulptura hrvatskog kipara Petra Hranuellija, a organizirali su je HKD Hrvatski kulturni centar Beograd i spomenuta Galerija uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Postav su činile 23 skulpture nastale u razdoblju od 2017. do danas i predstavljaju osvrt na nekoliko ciklusa, tema i motiva kojima se Hranuelli bavio prethodnih godina. Skulpture su realizirane u kamenu, za koji je autor vezan svojim bračkim podrijetlom. Njegove skulpture oblika apstrahiranih iz figurativnog prikazuju najčešće žene (Venere) i ljudske likove općenito, redovito u dijalogu s tradicijom od prahistorije preko antike do suvremenog doba.
Većina radova nastala je u Tamnjanici gdje je Hranuelli radio u specifičnom crvenom kamenu iz Sićevačke klisure. Dio skulptura izrađen je i u čuvenom mramoru iz Prilepa u Makedoniji, a uz njih izložene su i skulpture napravljene od ličkog i bračkog kamena. 
„Autor kao da želi pokazati da Venera može biti i zagrebačka, i sićevačka, i prilepska i lička, a da nešto mekano i nježno leži u gotovo svakom kamenu i, zarobljeno, čeka da se pokaže", navodi se u katalogu izložbe.
O radovima ovog umjetnika na otvorenju izložbe govorili su: akademska slikarica i autorica teksta u katalogu Maja Obradović, dopredsjednik HKC-a Beograd Aleksandar Alač i opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu Maja Bogdan, koja je otvarajući izložbu istaknula kako je ovo još jedna prilika da se pokaže koliko je kulturna suradnja važna u odnosima dviju zemalja.
Otvorenju izložbe su, među ostalim, nazočili i predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Fondacije Antun Gustav Matoš iz Beograda, Ruskog poslovnog kluba, značajan broj kulturnih djelatnika te medija. 
Fotogalerija s otvorenja dostupna je na internetskoj stranici HKC-a Beograd: hkcbeograd.co.rs, a video prilog o izloženim radovima možete pronaći na Youtube kanalu Galerije 73. Inače, HKC Beograd planira prirediti izložbu skulptura Petra Hranuellija sljedeće godine i u Subotici. 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima