Izložba kolonije Bunarić 2015. u HKC „Bunjevačko kolo“

Objavljeno: 21.08.2016. Pregleda: 38

Kolonija BunaricSlikari iz Ade, Srijemske Kamenice, Novog Sada, Rume, Sombora, Srijemske Mitrovice, i Osijeka, Tovarnika i Slavonskog Broda, njih 50 koliko ih je sudjelovalo na likovnoj koloniji Bunarić 2015., izložili su svoje radove u svečanoj dvorani HKC Bunjevačko kolo. Ova, 19. po redu izložba gotovo 90 slika nastalih na likovnoj koloniji Bunarić 2015., otvorena je u srijedu, 10. kolovoza.

Slika koja je nositelj ove izložbe i kolonije, Bunjevka, djelo je Jánosa Nagy Pásztora.

Ovo likovno okupljanje svake godine ponudi ponešto novo i vrednije, neočekivano i suvremeno. Od realističnog poteza i precizne linije slikari su se na svojim platnima kretali preko impresionističke osunčanosti ne ustežući se također da širokim potezom stvore i ekspresivnu atmosferu svojim djelima, napisao je u recenziji kataloga Likovni kritičar Mile Tasić. On je na otvorenju rekao da se ne treba čuditi što dominiraju pejzaži, jer je kolonija u ljetnom razdoblju, kada se slavi žetva, te su motivi inspirirani upravo tim ravničarskim, žetelačkim trenutcima. Namjerno i svjesno sučeljavanje doajena, onih iskusnih, učenih, već prepoznatljivih slikara, s autodidaktima, s onima koji su učili u nekim drugim školama, koji su na početku svog stvaralaštva, karakteristično je za ovu izložbu, a svaki slikar postavljen pred platno, pokazuje što može, kazao je Tasić.

To ukrštanje je možda ono najvrednije iako nas dovodi u popriličnu šarolikost kad gledamo izložene radove.

Svaki umjetnik u sučeljavanju sa samim sobom, a pogotovo u susretanju s drugim stvarateljima treba pokušati iz sebe izvući najbolje, najplemenitije, najvrednije i najiskrenije. Bez te iskrenosti nema umjetnosti. To je ta vrijednost koja se ovdje događa i 19 godina za redom poštuje. Ravničarski, urbani, morski motivi, mrtve prirode. Slike su raznolike u izrazu i u tehnici, ima slika na svili, akvarela, pastela, ulja, akrilika, crteža, radova s bogatom pikturalnošću ili sa svedenim koloritom. Svekoliko to ukrštanje ukazuje na to da ovu koloniju treba nastaviti. Glazbeni ugođaj osigurali su članovi tamburaškog orkestra Centra, a zanimljivosti izložbe doprinijela je i gošća, književnica iz Splita koja živi u Beogradu, Ljiljana Crnić. Ona je na melodičnom splitskom dijalektu pročitala kratku priču Moja mama Marija, posvećenu svojoj baki.

Izložbu je otvorila voditeljica likovnog odjela Centra, Ivana Vukov koja je i najavila održavanje XX. Bunarićke kolonije. Jubilarna kolonija Likovnog odjela HKC Bunjevačko kolo će se održati od četvrtka 18. do subote, 20. kolovoza, kada će se u 18 sati, upriličiti svečano zatvaranje u prostorijama Centra.

Među brojnom publikom otvorenju je prisustvovala i članica gradskog vijeća zadužena za kulturu, Miroslava Babić

 

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima