Izložba Lee Vidaković u Zagrebu

Objavljeno: 02.06.2023. Pregleda: 42

U Galeriji Prsten Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu do 11. lipnja 2023. godine može se pogledati izložba Obiteljski portret međunarodno afirmirane vizualne umjetnice Lee Vidaković (podrijetlom iz Subotice).
U pitanju je animirana instalacija koja je praktični dio njezinog doktorskog istraživanja na ADM/NTU u Singapuru 2020. godine, teze koja se bavila prostornom naracijom za animirane sadržaje u galerijskim, muzejskim ili drugim javnim prostorima van kino dvorana.
Kako se navodi u najavi izložbe, instalacija se sastoji od sedam sinkroniziranih projekcija te prostornih instalacija sastavljenih od segmentiranih dijelova minijaturne kuće u kojoj se priča događa te lutaka korištenih u samoj animaciji (tlocrt kuće je cca 3 x 3 x 1 metar). Animacije su izvedene u zahtjevnoj tehnici tradicionalnog lutka filma, te se u ovom radu miješaju estetike tradicionalnog i taktilnog lutka filma s fragmentiranom naracijom u suvremenom, raščlanjenom, prostornom kontekstu.
Kada je riječ o temi izložbe, u pitanju je poetična, mračna i pomalo humoristična priča u kojoj su obiteljski odnosi disecirani i stavljeni na stol. Radnja se događa u tiho nedjeljno popodne u aristokratskoj, obiteljskoj kući gdje je mir narušen kada Andrásev brat Zoltán dođe u nenajavljen posjet sa svojom 12-članom obitelji. Zategnuti odnosi, propast aristokracije i skori raspad Austro-Ugarske su suptilno nagoviješteni kroz nemir i tenziju.
Izložba je uvrštena u program ovogodišnjeg Anima-festa u Zagrebu.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Foto: Juraj Vuglač


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Šesta Književna Panonija u Budimpešti 30. 11. - 1. 12.
  • Nazor – čuvar tradicije somborskih Hrvata
  • Večer ikavice u Stanišiću
  • Godišnji koncert HKUD Vladimir Nazor iz Sombora
  • Božićni koncert u Monoštoru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima