Izložba radova članova HKC „Bunjevačko kolo“ Harija Csetveija i Imrea Kesegija u Subotici

Objavljeno: 03.06.2016. Pregleda: 55

IzlozbaHKC BK2016 1Likovni odjel HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, uz skupne, redovito organizira i samostalne izložbe svojih članova. Slijedeći tu praksu, 30. svibnja 2016. godine je u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici otvorena izložba dvojice članova Odjela – Harija Csetveija iz Čantavira i Imrea Kesegija iz Novog Žednika. Za obojicu slikara amatera ovo je prvo samostalno predstavljanje likovnoj publici.

Csetvei se predstavio radovima nastalim u tehnici pastela i ulja na platnu. U pitanju su ravničarski prizori, motivi prirode, ali i pokoji urbani pejzaž. Likovni kritičar Mile Tasić je u pratećem tekstu Csetveija okarakterizirao kao „vrijednog slikara koji je u kratkom roku uspio iz sebe iscijediti emulziju emotivne ispunjenosti i tako u dahu načiniti slike vrijedne ma koje galerije“.

„Nesumnjivi talent Harija Csetveija ne samo da vodi njegovu, sada već zanatski vještu ruku prepoznatljivog rukopisa, već ga njegov unutrašnji habitus, prepoznajući vrijedan motiv, vodi slikarskom stazom kojom će vječno zabilježiti na bjelini platna prizor dostojan eksplicitnog prikazivanja, utoljujući prije svega vlastitu umjetničku glad, a potom i estetski kardiogram ljubitelja umjetnosti, napose stručnjaka i znalaca“, navodi Tasić.

Imre Kesegi je izložio slike nastale u proteklih osam godina. On stvara u tehnici ulja na platnu. Po riječima Tasića, Kesegi je „slikar ravnice i ravničarskog ambijenta“, a njegove su slike „tople i drage“ te kao takve nude nadu i vjeru u bolje. „Kesegi je vrijedan stvaralac koji tek hvata stvaralački zamah nakon ove svoje prve samostalne izložbe. Zaslužuje pohvale, jer nas već i dosadašnjim ostvarenjima njegov slikarski opus uvjerava u neminovni nastavak, još veće sazrijevanje, otkrivanje one dubine i svojevrsne tajne umjetničkog izraza koju će koliko sutra odabranim motivom, obvezno ravničarskim, prenijeti na platno i iznova ga darivati drugima na sreću“, zapisao je Tasić.

Obojica slikara su poznata po sudjelovanjima na skupnim izložbama, likovnim kolonijama, ali i u akcijama humanitarnog karaktera u kojima poklanjaju svoja djela. U programu otvorenja nastupio je violinist Zsolt Dér i ansambl sačinjen od subotičkih tamburaša mlađe generacije.

Izložba Harija Csetveija i Imrea Kesegija bila je otvorena do 6. lipnja.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima