Izložba s likovne kolonije „Bunarić 2018.“

Objavljeno: 21.08.2019. Pregleda: 39

plakat izložba bunarić 2018 001Motivi krajolika, žitnih polja, ali i figurativnih prikaza u raznim slikarskim tehnikama mogu se vidjeti na slikama nastalim na Međunarodnoj likovnoj koloniji Bunarić 2018. Kako je i uobičajeno, slike nastale na ovoj koloniji izlažu se godinu dana kasnije, a u susret novom izdanju ove likovne manifestacije koja se priređuje u čast subotičke žetvene svečanosti Dužijance. Tako je i bilo u subotu navečer, 27. srpnja 2019., u HKC-u Bunjevačko kolo, čiji Likovni odjel organizira tu koloniju. Predstavljena su djela 14-ero gostujućih slikara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te iz Srbije, i oko 30-ak „domaćih“ slikara koji djeluju pri Bunjevačkom kolu.

Oni su načinili ukupno 80 slika. Većinom je riječ o tehnici ulje na platnu, ali je bilo i drugih tehnika – pastela, akvarela i kombiniranih tehnika. Navodeći stih iz pjesme Olivera Dragojevica, u kojem se kaže kako je pjevač „iscijedio dušu u pjesmu“, velečasni Dragan Muharem je u govoru prije otvorenja izložbe ukazao na bit umjetničkoga stvaranja. „Ima li što ljepše i slikovitije nego reći što to i kako umjetnik čini – daje cijeloga sebe. Daje vlastitu dušu i pretvara je u boje, zvuke i riječi. Slike koje nas okružuju i koje promatramo su upravo istisnute boje duše svakog pojedinog autora. Zamislite s koliko pijeteta i poniznosti moramo stati pred svaku sliku i s tom sviješću da se na platnu iscijedila duša, iscijedilo srce, intima jednoga slikara. A pogled na sliku pogled je u dušu“, kazao je Muharem. Kako je dodao, nije nimalo lako biti umjetnikom. „To znači biti spremnim izložiti sebe i vlastitu intimu, najdublje osjećaje pred oči znatiželjnika. A hoće li ti znatiželjnici vidjeti bit i moći ispod površine zagrabiti i vidjeti dublje? Utopiti se u platno i prodrijeti u dušu koja je tamo iscijeđena? Posjetitelji ove izložbe ulaze u jedan poseban svijet u kojem nije važno je li tko bolje naslikao i bolje se izrazio. Duša mora biti i dijelom promatrača. Jer, ostaje samo ono što je duhom prožeto“, naveo je Muharem.

Izložbu slika nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji Bunarić 2018. svečano je otvorio konzul prvog razreda Hrvatske u Subotici Mihael Tomšić.

Predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin zahvalio je voditelju Likovnog odjela Željku Vidakovicu na organizaciji kolonije i na uloženom trudu za ovu izložbu. Također se zahvalio i članici Odjela Josipi Križanovic koja je značajno pridonijela organizaciji kolonije.

Izvor: Hrvatska riječ (S. J.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima