Izložba slika Jánosa Nagypásztora

Objavljeno: 28.05.2017. Pregleda: 36

izlozba nagypasztoraRetrospektivna izložba slika člana Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ Jánosa Nagypásztora otvorena je u ponedjeljak, 22. svibnja, u Galeriji Otvorenog sveučilišta Subotica. Čestitajući autoru, pročelnica Likovnog odjela HKC „Bunjevačko kolo“ Ivana Vukov je naznačila da Nagypásztor ove godine slavi i mali jubilej: 15 godina članstva u Likovnom odjelu Hrvatskog kulturnog centra. Nekoliko riječi je o ovom slikaru i njegovom radu rekao slikar Sándor Kerekes, a nakon njega i likovni kritičar Mile Tasić.

Kako je napisao u katalogu, János Nagypásztor je jedan od rijetkih slikara iz našeg zavičajnog prostora koji je likovno stvaralaštvo pronašao u slikanju sakralnih, religioznih i etno motiva velikih majstora. On je slikarstvo učio 70-tih godina prošlog stoljeća od akademski obrazovanih zavičajnih umjetnika, Gábora Urbána, Ivana Jandrića, Pála Petrika i Gábora Almásija. Nagypásztor je stvorio svoj originalan prepoznatljiv i autentičan svijet svog slikarskog opusa, utiskujući u njega svoje umjetničko biće.

„Gledajući slike s ove izložbe, čini nam se da smo na izložbi renesansnih slika. Dug put njegova stvaralaštva vodio je kroz kopiranje velikih majstora, te je na taj način otkrivao sve ono što čini sliku. Ovo je raritetna postavka koja se oslanja na najbolje majstore realističnog akademizma, a Nagypásztor je možda jedini koji njeguje taj način slikanja“, kazao je Tasić.

János Nagypásztor je rođen 1948. u Telečkoj, a slikarstvom se bavi od 1970. od kada je intenzivno učio kod poznatih subotičkih slikara koji su predavali u Klubu slikara i vajara pri Radničkom sveučilištu u Subotici. Jedan je od osnivača skupine Q Subotica, a član je skupine Likar iz Osijeka, Sándor Oláh pri Mađarskom kulturnom centru Népkör, CroArta i HKC-a Bunjevačko kolo. Sudjelovao je na mnogobrojnim likovnim kolonijama i izložbama u zemlji i inozemstvu. Zvijezda vodilja u njegovu slikarstvu je klasični realizam starih majstora. Otvaranje ove izložbe je uveličao tamburaški ansambl Bunjevačkog kola.

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima