Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.

Objavljeno: 31.05.2024. Pregleda: 70

Kao svoj najveći godišnji projekt, HLU Croart iz Subotice organizira umjetničku koloniju koja nosi ime likovnog pedagoga i slikara Stipana Šabića (1928. – 2003.). Izložba djela nastalih na prošlogodišnjem, 11. sazivu te kolonije priređena je u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici i mogla se pogledati do 27. svibnja 2024. godine. Na koloniji je sudjelovalo četrnaest akademskih slikara iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, BiH, Makedonije i Bugarske: Ivica Mareković, Zvjezdana Jembrih, Jure Kokeza, Zlata Tomljenović, Ira Skopljak Viteškić, Melisa Baždar, Stefan Altakov, Laura Dimitrova, Stefan Ančevski, György Benkovits, Károly Hopka, Nikola Poljak, Maja Poljak Petrović i Maja Kovač.
Kako je navela predsjednica HLU Croart Nela Horvat, na izložbi je prikazano 36 umjetničkih djela realiziranih različitim tehnikama: ulje na platnu, akril, pastel, akvarel, kolaž, grafika i print. Tematika radova je također raznolika: od sakralnih motiva, pejzaža, mrtve prirode do apstrakcije.
Povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović u tekstu koji prati izložbu bilježi kako je na izloženim platnima ‚‚jasna dominacija kolorita, kao osnovnog načina izraza odnosno rukopisa umjetnika i umjetnica koji su koloniju u tih nekoliko dana činili, poput malenog i privremenog artističkog kolektiva".
‚‚To su ostvarenja koja se nalaze u rasponu od lirske i geometrijske apstrakcije do zrelog realističkog izraza ili nešto zaigranijih kompozicija koje svojim raskošnim i neukroćenim bojama upućuju na slobodu stvaralaštva koju su gostujući slikari imali", navodi on.
Također, ističe i kako ova kolonija ‚‚spaja i povezuje, gradi mostove među samim umjetnicima" ujedno ih povezujući s ljubiteljima likovne umjetnosti, prvenstveno u gradu Subotici.
U programu otvorenja izložbe nastupili su učenici gitare iz subotičke Muzičke škole.

Izvor: Hrvatska riječ

Obaveštenje o kolačićima