Izvannastavne aktivnosti - Profesionalna orijentacija

Objavljeno: 16.09.2021. Pregleda: 47

izvannastavne aktivnostiProgram profesionalne orijentacije Gdje poći sutra?! za buduće male i velike maturante prošlog je vikenda priveden kraju. Ovaj hvale vrijedan program obuhvatio je testiranje profesionalnim testovima sposobnosti, interesa i ličnosti, kao i brojne radionice i razgovore koje su održane u Međugorju od 17. do 21. kolovoza 2021. godine. 
Bilo je ovo ujedno i mjesto za druženje, zabavu i jačanje već davno stvorenog prijateljstva, budući da su neka djeca skupa još od vrtića. 

Gdje poći sutra?!

Da je to tako i da je ovaj program puno više od običnog druženje, koje je također izuzetno bitno potvrdili su učenici, polaznici ovoga programa. 
„Veoma sam zadovoljna kako je program prošao. Radionice su bile zanimljive i pomogle su nam upoznati sebe, ali i međusobno, te imam dojam da smo postali poput velike obitelji. Svidjelo mi se što je u program bilo uključeno penjanje na brdo Gospina ukazanja i brdo Križevac. Posljednjeg dana imali smo individualne razgovore koji su nam otvorili oči i pomogli oko sagledavanja upisa na fakultet", kaže maturantica subotičke Gimnazije Svetozar Marković Sara Vuković.
Istoga mišljenja je i budući mali maturant, učenik OŠ Matko Vuković Franjo Rudinski koji je imao samo riječi hvale: 
„Kada sam krenuo u Međugorje, nisam znao točno kakav program nas očekuje, ali sam se nadao da ću saznati koju srednju školu upisati. Sada po povratku sam oduševljen programom, načinom rada, atmosferom i druženjem, no nisam siguran koju srednju školu ću upisati, ali sam usmjeren i sve nekako gledam drugim očima. Mislim da je to dobro, jer imamo još deset mjeseci za razmišljanje", kaže Rudinski i pojašnjava kako će ovih pet dana, osim po sjajnom druženju, pamtiti i po brdu Gospina ukazanja, i svedočenju vidjelaca. 
Iz iste škole na program profesionalne orijentacije je išla i Ivona Stantić, koja kaže: 
„Bilo nam je izvrsno. Naučila sam i spoznala neke stvari, svoje osobine. Testovi su mi pomogli u odabiru srednje škole, točnije samo su potvrdili moje želje. Dvojila sam između dvije škole, ali sada sam sigurna što hoću. Ono što bih posebno izdvojila jest dobro osmišljen program, jer smo stizali sve. Poveznica duhovnog i svjetovnog je bila odlična. Postojao je balans, pa smo svaki dan imali prostora i za rast u duhovnosti, ali i za intelektualni rast, razmišljenje, druženje i zabavu. Posebno je iskustvo i zaista mi drago da sam sudjelovala u ovome programu." 

Upoznavanje sebe samoga 

Po riječima psihologinje i voditeljice programa Jasne Vojnić, ovogodišnji program u Međugorju je bio prilagođen mjestu boravka, te obuhvaća upoznavanje sebe, osvješćivanje i vrednovanje svojih talenata, upoznavanje s mogućnostima daljeg školovanja i sve je to na kraju složeno na privremenu „listu želja". „Učenici su najprije imali niz radionica u kojima su se mogli osvrnuti na svoju nutrinu i dosadašnje uspjehe i padove. Nakon toga su crtali grafove sposobnosti, interesa i crta ličnosti na temelju rezultata profesionalnih psiholoških testova. To je poseban doživljaj vidjeti sebe predstavljenog grafovima, jer svatko od njih je zapravo sve to negdje u sebi već i predmnijevao pa je sada samo dobio izoštrenu sliku sebe. Nakon toga smo vrijeme posvetili i razgovarali o važnosti davanja i primanja poticaja. Također, razgovarali smo i kako je važno postaviti cilj u životu, ali i da ti ciljevi moraju biti mudro postavljeni. Individualni razgovori na koncu programa, na tri razine (psihološkoj, duhovnoj i praktičnoj) bili su organizirani u svrhu suočavanja sa svim rezultatima i prednostima i manama izbora", pojašnjava Vojnić i dodaje kako je penjanje na brdo Križevac bilo poseban doživljaj: „Na svakoj postaji križnoga puta djeca su u tišini pisala odgovore na postavljena pitanja: Koji su tvoji padovi bili do sada? Kako si uspio ustati? Tko je tvoj oslonac u životu? Od koga možeš potražiti savjet kad ti je potrebno? Na kojim crtama lica, odnosno ličnosti, ti trebaš poraditi da bi ono postalo ljepše (sramežljivost, lijenost, sebičnost…)?. Što opterećuje tvoja leđa? Što te sprječava da ostvariš svoje snove? Kako ćeš ti sa svojim talentima moći pridonijeti svojoj zajednici jednog dana? U kojim područjima ti trebaš okrenuti novu stranicu. Za koje sve čvorove u životu trebaš moliti da se raspetljaju? (škola, prijatelji, ljubav…) Jesi li ikada razmišljao kako i ti imaš neke stvari koje bi dobro bilo svući sa sebe? Kojih sve strahova se trebaš osloboditi?... Da si svoj prijatelj, što bi sve sebi poručio? Kako ti sebe zamišljaš za 10 godina? Gledajući svoj život unatrag, napiši sebi pismo. Ja iz budućnosti pišem pismo sebi u sadašnjosti. I na koncu: Pogled na svoj život s visine i samo jednostavno u tišini zahvaljuj… Zapravo, teško je sve opisati riječima. Tišina i vjetar svemu su uvijek davali poseban ugođaj i mir", kaže Vojnić i potvrđuje kako je iznimno važno u ovim (njihovim) godinama posvetiti se razmišljanju o budućnosti i izboru zvanja. 
Kako je Vojnić pojasnila djeca, sasvim očekivano, nemaju predstavu o važnosti odvajanja vremena za razmišljanje o svom profesionalnom putu, ali stoga je bitno da im odrasli to posvijeste. 
„Jednom kada netko bude izdvojen u tišinu i prođe proces promišljanja i razgovora o sebi i svom putu doživi nešto što će sigurna sam cijeli život pamtiti i čega će se, nadam se, na svakom budućem raskrižju sjetiti. Zadovoljstvo poslom je važan segment zadovoljstva svojim životom, a razviti sve svoje talente i staviti ih na raspolaganje zajednici je smisao samoaktualizacije svake osobe. Stoga, ne samo učenicima, ovaj program je nerijetko koristan i voditeljima jer ih povuče u promišljanje… Dobili smo i mi, ako ništa drugo, ideje za nove radionice i programe", kaže Vojnić. 
Na testiranju je sudjelovalo 18 djece, deset osnovnoškolaca i osam srednjoškolaca, a na cijelom programu ih je bilo četrnaest.
Program profesionalne orijentacije je ove godine organiziran šesti puta, a iz godine u godinu je sve više zadovoljne djece, a samim time i roditelja. Pet dana učenici su promišljali o svojim mogućnostima, te su otkrivali svoje talente, dobili potrebne informacije o zanimanjima, razgovarali i sazrijevali kako u životu, tako i u odabiru Gdje poći sutra? Uz Jasnu Vojnić, s polaznicima ovoga programa radili su vlč. Vinko Cvijin, Filip Čeliković i Augustin Žigmanov. 
Program profesionalne orijentacije i ove godine organiziralo je Hrvatsko nacionalno vijeće u suorganizaciji Udruge Naša djeca, KPD Bela Gabrić i Fondacije Cro-Fond uz potporu Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu, propise, nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)



Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima