„Jelačićev“ uskrsni koncert u Novom Sadu

Objavljeno: 28.05.2019. Pregleda: 36

uskrsni koncert jelacic sl.2Uskrs traje punih pedeset dana i to je vrijeme intenzivnoga vjerničkoga slavlja i promišljanja stvarnosti Isusovog uskrsnuća, između ostaloga i zanosnom pjesmom. Uvjereno u to, HKPD Jelačić iz Petrovaradina svake godine organizira koncerte o ovom blagdanu. Čini to iz uvjerenja kako se ova jedinstvena prilika za javni koncert uskršnjih popijevki i liturgijskih pjesama u Novom Sadu i okolici ne smije propustiti, ali i po uzoru na nekadašnje glasovito petrovaradinsko Hrvatsko pjevačko društvo Neven.

 

 

 

Foto: Aleksandar Miškov

Potrebu kršćanina da o Uskrsu pjeva naglasio je domaćin i voditelj koncerta Daniel Katačić, vikar u centralnoj novosadskoj župi. „Sve u uskrsnome vremenu odiše nadom, jer smrt nije smrt, već prijelaz u život vječni. Iz te nade izvire radost, a čovjek kada je radostan pjeva, klikće od radosti“, kazao je velečasni Katačić u uvodnom obraćanju na ovogodišnjemu Jelačićevom uskrsnom koncertu, održanom u crkvi Imena Marijina 10. svibnja.
Nastupio je mješoviti zbor udruge, koji je izveo 11 skladbi iz pjesmarice Chitara Octochorda, Hrvatskog crkvenog kantuala, pučke popijevke, kao i skladbe pojedinih hrvatskih skladatelja inspirirane Uskrsom. Zborom je ravnala Vesna Kesnić-Krsmanović, a pratila ga je suradnica na klavijaturi Milica Keča. Polaznici dramsko-literarnoga odjela Petrovaradionice Jovana Blanuša, Aljoša i Relja Stojković te Andrea Ber bili su aktivni pod vodstvom Branke Dačević, te su i pripremili i izveli nekoliko recitacija. Tako su glasovi ispunili veliku crkvu, učvrstivši vjernike u uvjerenju da „u Isusovu uskrsnuću za ljude započinje nov način postojanja, koji prosvjetljuje i preobražava naš svakodnevni život i koji uvodi u kvalitativno drugačiju i novu budućnost za čitav ljudski rod“, kako je rekao Benedikt XVI. Za ostale goste to je bila prilika da vide i čuju kako zajednica katolika i izvan liturgije slavi Boga.

Izvor: Hrvatska riječ (M. T.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima